00:17 27 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  310182
  Pratite nas

  Od zatvaranja „balkanske rute“ u martu 2016, broj migranata u Srbiji nikada nije bio veći nego ove zime, piše „Politika“.

  Komeserijat za izbeglice procenjuje da ih je oko 6.500.

  UNHCR barata približno istom brojkom (6.600), dok u Centru za pomoć tražiocima azila kažu da ih je najmanje 7.000, prenosi B92.

  Najviše ih je iz Avganistana i Pakistana, potom Irana i Iraka, država severne Afrike, navodi list u izdanju od utorka.

  Kako precizira Svetlana Palić iz Komeserijata za izbeglice i migracije, od marta 2016. u našim prihvatnim centrima boravilo je između 2.500 i 3.500 migranata, a sada ih je oko 5.500.

  Prema njenim rečima, ukupni kapacitet 17 centara je oko 6.000 mesta, ali se može obezbediti i koja stotina više.

  Problem je što, kako se navodi, migranti izbegavaju smeštaj u centrima u Preševu, Beloj Palanci ili Pirotu jer žele da budu bliže granicama EU kroz koje očajnički traže prolaz.

  Procena je da duž državnih međa Mađarske, Hrvatske i BiH ima između 800 i 1.000 migranata koji vrebaju priliku za ilegalan prelazak.

  Sadašnje „jezgro“ migranata u Srbiji puni se ne samo prilivom iz Grčke, preko Severne Makedonije ili Albanije, već i povratnim talasima iz Hrvatske, BiH i Mađarske.

  Reč je, piše list, o takozvanom izgurivanju (puš bek), metodi koju primenjuju policijske i pogranične službe susednih država.

  Međunarodne humanitarne organizacije dokumentovale su i slučajeve lančanog izgurivanja - iz Slovenije u Hrvatsku, iz Hrvatske u BiH, a odatle u Srbiju.

  Prema podacima Centra za pomoć tražiocima azila, od januara do sredine septembra 2019. evidentirano je 1.256 "pušbekovanih" iz okolnih zemalja, najviše iz Hrvatske i Mađarske.

  Tagovi:
  migrantska kriza, migrantska ruta, migranti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga