06:28 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 341
  Pratite nas

  Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu jedan je od najvažnijih ljudi te zemlje, to je čovek koji veoma pažljivo bira trenutke svojih poseta i putovanja, posebno kada je reč o zemljama koje objektivno nemaju tu „veličinu“ kao ključni saveznik Ruske Federacije, rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin u jutarnjem programu RTV Pinka.

  „To govori da smo slobodna i nezavisna zemlja koju velike sile poštuju“, dodao je Vulin

  „Svi kažu da Srbija vodi samostalnu politiku. I to je retko, skoro da nema zemlje u Evropi koja vodi samostalnu politiku i koja otvoreno može da kaže da neće uvesti sankcije Ruskoj Federaciji. Aleksandar Vučić ima tu ljudsku hrabrost. Mnogo vremena je prošlo otkako Srbija nije vodila potpuno samostalnu politiku, pitajući samo svoje građane – nikog drugog“, rekao je ministar Vulin.

  Govoreći o najznačajnijim porukama jučerašnjeg sastanka sa ministrom Šojguom, ministar Vulin istakao je da je saradnja dostigla „istorijski maksimum“.

  Nikada nismo imali više zajedničkih aktivnosti. Od 2000. do 2012. godine, dok Vučić nije postao ministar odbrane, godišnje je bilo četiri-pet zajedničkih aktivnosti i nijedna vojna vežba. Samo prošle godine bilo je 94 zajedničkih aktivnosti, od toga šest vojnih vežbi. To govori koliko smo napredovali i koliko je sadržajna naša saradnja, a dolazak ministra Šojgua govori o tome koliko se ceni naša saradnja i koliko će se i u budućnosti nastaviti. Vojnotehnički sporazum postignut između dva predsednika i vrhovna komandanta Vučića i Putina apsolutno se poštuje, sve je u predviđenim rokovima. Posebna mi je čast što se ministar Šojgu sa mnom sreo već devet puta u dve i po godine mog mandata. Do sada se devet puta u tom periodu sreo samo sa ministrom odbrane Belorusije Andrejem Ravkovim, istakao je ministar Vulin.

  Prema njegovim rečima, čast je što je dobio lični poziv ministra Šojgua da prisustvuje sastanku ministara Šangajske organizacije za saradnju i da učestvuje na Moskovskom bezbednosnom forumu.

  „Taj veliki broj naših susreta nije zbog mene, već zbog naše zemlje, važnosti naše vojske, zbog našeg predsednika i njegovih odnosa sa Vladimirom Putinom. To je znak poštovanja prema državi Srbiji. Isto bi bilo da je i neko drugi ministar, ali taj ministar bi morao da bude slobodan čovek i čovek koji vodi računa o tome da njegova vojska bude slobodna, opremljena, sigurna“, rekao je ministar odbrane. 

  Kako je naglasio, Srbija u političkom smislu „nadrasta svoju veličinu“. 

  „Nije mala stvar kada vam ceo svet dođe i prizna dve stvari – Srbija vodi samostalnu politiku i Srbija ima izuzetnu ekonomsku politiku. To svi apsolutno cene kod predsednika Vučića i na tome mu svi čestitaju“, zaključio je ministar Vulin.

   

  Tagovi:
  Sergej Šojgu, Aleksandar Vulin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga