10:01 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1342
  Pratite nas

  Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je izmenu Pravilnika o utvrđivanju neakademskog ponašanja i izradi pisanih radova, po kome će profesori za koje se utvrdi da su plagirali naučni rad, ostati bez zvanja univerzitetskog predavača i prestaće im ugovor o radu.

  Rektorka Ivanka Popović rekla je da su stručne službe napravile izmenjenu i dopunjenu verziju Pravilnika u delu koji se odnosi na postupak oduzimanja zvanja u slučaju da Senat javno osudi predavača za plagiranje.

  „Nema kompetetnijeg tela od Univerziteta koje može proceniti rad zaposlenih na Univerzitetu“, rekla je Popović .

  Dekan Pravnog fakulteta Zoran Mirković, koji je inicirao predlog prestanka radnog odnosa u slučaju utvrđenog plagiranja, objasnio je da se nakon ovih izmena u budućnosti neće dešavati ono što se dogodilo na tom fakultetu.

  Inspektorka rada, suprotno odlukama donetim u okviru akademske zajednice, svojim rešenjem je obustavila izvršenje odluke o otkazu ugovora o radu profesoru Aleksandru Jakšiću koji je plagirao udžbenik i naložila Pravnom fakultetu da ga vrati na posao“, rekao je on.

  Mirković kaže da su nadležni univerzitetski organi u propisnom postupku utvrdili da je Jakšić plagirao udžbenik, ali mu je omogućeno da nastavi da predaje i ispituje studente.

  Novim odredbama predviđeno je da sankcionisani predavač ima pravo žalbe u roku od osam dana, a pre odlučivanja o žalbi, Senat može da zatraži od fakulteta dodatno pojašnjenje u roku od 45 dana.

  Tagovi:
  profesori, plagijat, Beogradski univerzitet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga