08:48 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 1173
  Pratite nas

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji boravi u poseti Belorusiji, obišao je „558. avio remontni zavod“ u Baranovičima u kome se vrši generalni remont i modernizacija četiri aviona Vojske Srbije MiG-29 koje je Belorusija donirala Srbiji.

  Vulin se tokom posete sastao s prvim zamenikom predsednika Državnog vojnoindustrijskog komiteta Belorusije i kopredsednikom Zajedničke srpsko-beloruske komisije za vojnotehničku saradnju general-majorom Igorom Demidenkom, s kojim je razgovarao o realizaciji projekata i poslova u okviru vojnotehničke saradnje.
  Nakon obilaska i sastanka, ministar je izjavio da se sve odredbe Tehničkog sporazuma postignutog između predsednika dve zemlje, Aleksandra Vučića i Aleksandra Lukašenka, sprovode baš onako kako što je predviđeno i kao što je potpisano.

  „Kada završimo generalni remont naših letilica, možemo da kažemo da smo dobili aparate kojima je značajno produžen životni vek i da će još dugo moći da čuvaju naše nebo. Proces modernizacije se izvodi paralelno, priprema se sve ono što je potrebno da se instalira na naše aparate i sve se dešava u skladu sa rokovima. O rokovima nikada ne treba govoriti, to je bezbednosno pitanje, ali ono što je sigurno - ima ko da čuva naše nebo i možemo biti veoma zadovoljni kvalitetom radova koji se ovde isporučuju“, rekao je Vulin.

  Srpski piloti i stručnjaci će vrlo brzo doći da provere kako je ovo urađeno i da izvrše tehnički prijem, dodao je Vulin.

  Vulin: Remont MiG29 u Belorusiji ide po planu
  © Foto : Ministartsvo odbrane
  Vulin: Remont MiG29 u Belorusiji ide po planu

  Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović je rekao da je delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pored sagledavanja napretka na remontu i modernizaciji aviona MiG-29, danas sa domaćinima razmotrila realizaciju i drugih projekata u okviru vojnotehničke saradnje Srbije i Belorusije.
  „Imamo Zajedničku vojnotehničku komisiju koja dosta intenzivno radi. Inicirano je više projekata i ovde smo mogli da vidimo napredak u realizaciji projekata koji se tiču saradnje po pitanju bespilotnih letilica, remonta i modernizacije PVO tehnike, a u planu su još neki projekti koji će biti realizovani u narednim mesecima“, rekao je Miloradović.
  Komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković naglasio je da remontovani „migovi” mnogo znače za Ratno vazduhoplovstvo i Vojsku Srbije.

  „Uvođenjem aviona u operativnu upotrebu podićićemo nivu sposobnosti za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora, kao i mogućnosti za izvođenje letačke obuke i svakako mogućnosti za izvođenje operacija“, rekao je on.

  Generalni direktor Zavoda Pavel Pinigin potvrdio je da se svi radovi vrše u skladu sa ugovornim obavezama, tehnološkom dinamikom i tehničkom dokumentacijom.

  „Sva četiri aviona Vojske Srbije su u procesu remonta, rade se svi delovi za avione i vrši se priprema kompletne dokumentacije. Očekujem da će i prvi probni letovi biti izvršeni kada je planirano, a onda će uslediti procedura predaje aviona Republici Srbiji“, kaže direktor Zavoda koji godišnje izvrši remont od 20 do 40 vazduhoplova.

  © Sputnik
  Ministar Aleksandar Vulin u Minsku
  Tagovi:
  remont, MiG 21, vojska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga