09:10 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 971
  Pratite nas

  Povodom Dana branilaca Otadžbine, nacionalnog praznika Rusije, ambasadori Rusije, Belorusije, Kazahstana kao i predstavnici Srbije i Azerbejdžana položili su danas vence na Spomen-obeležje oslobodiocima Beograda, Spomenik crvenoarmejcu kao i na Spomen-kosturnicu ruskih vojnika, stradalih u Prvom svetskom ratu.

  Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da taj veliki praznik Dan branilaca Otadžbine, dobija poseban značaj ove godine kada se obeležava veliki jubilej 75. godina pobede u Drugom svetskom ratu.

  „Ovo je veliki praznik u Rusiji, praznik patriotizma, ponosa sa otadžbinom Rusijom, a pre svega ponosa na našu vojsku i vojnike. Vojsku koja je sada najmodernije opremljena i spremna za sve izazove današnjice“, rekao je ambasador Rusije.

  Bocan-Harčeko je dodao da Rusija obeležava ovaj dan i u Srbiji, odmah nakon posete ministra odbrane Sergeja Šojgua našoj zemlji, koja je doprinos razvoju saradnje Beograda i Moskve na vojnom i vojnotehničkom planu.

  „Vence smo danas položili u znak sećanja i pamćenje na branioce i srpske i ruske u Prvom i Drugom svetskom ratu, praznik je još jedna spona duhovinih, kulturnih i bratskih veza između Srbije i Rusije“, rekao je Bocan-Harčenko.

  Rusija u Beogradu obeležila Dan branioca otadžbine: Odata pošta stradalima u ratu
  © Foto : Senka Miloš
  Rusija u Beogradu obeležila Dan branioca otadžbine: Odata pošta stradalima u ratu

  Ceremoniji polaganja venaca prisustvovali su ambasadori Belorusije i Kazahstana Valerij Briljov i Gabit Sizdikbekov, predstavnici ambasade Azerbjedžana, Vojske Srbije, Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, kao i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tim povodom juče ruskom predsedniku čestitao praznik.

  „Čestitam Vam Dan branilaca Otadžbine, dan koji je više od praznika, jer je simbol herojske i slavne istorije Rusije, patriotizma ruske vojske i njenog jedinstva sa narodom“, rekao je Vučić i istakao da mu je čast što je Srbija u teškim istorijskim trenucima bila na istoj strani, strani istine i pravde.

  Venci položeni u znak sećanja na branioce i srpske i ruske u Prvom i Drugom svetskom ratu
  © Sputnik / Senka Miloš
  Venci položeni u znak sećanja na branioce i srpske i ruske u Prvom i Drugom svetskom ratu
  Tagovi:
  Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga