05:58 29 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 703
  Pratite nas

  Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik poručio je da nema problem sa postojanjem države BiH, da poštuje slovo Ustava i spreman je da prihvati svaku vrstu aranžmana u skladu sa Ustavom, a da nije nametnut od visokih predstavnika i da je u skladu sa interesima tri konstutitivna naroda koji žive u BiH.

  Dodik je u intervjuu za RTV Face iz Federacije BiH istakao da Srbi iz Republike Srpske nemaju ništa protiv države BiH, da niko u tom entitetu ne govori o otcepljenju niti se s tim u vezi sprovode bilo kakve akcije. Kako je rekao, „ako do tih akcija dođe, one neće biti tajna“.

  Podsetivši da je BiH sastavljena od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH - ocenio je da politička borba i nadgornjavanje Sarajeva i Banjaluke postaje iluzorno i da iz nje niko neće izaći kao pobednik, a da će štetu imati samo BiH, jer zaustavlja njen razvoj, kao i svi koji na tome rade.

  „Za Srbe nije sporno da je Republika Srpska u sastavu BiH i da ima prava koja ima prema Dejtonu i Ustavu. Problem nastaje kada su govorili da je Dejton nepromenljiv, a onda je promenjena čitava jedna koncepcija koja je u početku išla kao priča o privremenom rešenju, da bi nastavila da vodi ka unitarnoj BiH”, kazao je Dodik.

  To bi, kaže, najviše odgovaralo SAD i bošnjačkoj političkoj sceni.

  Istakao je da je realnost danas sasvim drugačija, odnosno da jedno piše u Ustavu, a drugo je priča koja se dešava na terenu.

  Upitan kada će se RS otcepiti, Dodik kaže da u Republici Srpskoj ne postoji nikakav plan otcepljenja niti se o tome vodi bilo kakva aktivnost, javna ili tajna.

  Sve to je, ističe, u medijskim spekulacijama iskorišćeno kao neka vrsta priče o nekim mogućnostima koje, napominje, ne treba isključiti u budućnost.

  „Kao što ne treba isključiti da može da se realizuje deklaracija SDA, koja kaže da nema entiteta RS i ustavnog uređenja, tako ne treba isključiti ni mogućnost da nema BiH“, izričit je Dodik. Sve ostalo su, uverava, zavere.

  Priča o otcepljenju je, prema njegovim rečima, vešto iskorišćena da pokrije poslednje odluke Ustavnog suda BiH.

  Ističe da je o mogućem otcepljenju uvek govorio uslovno, odnosno da ne treba isključiti tu mogućnost, ako ne bude pomaka.

  U BiH, kaže, nije moguće sprovesti nikakvu akciju, ako država ne bude uvažavala sama sebe.

  Na opasku novinara da je situacija u državi opasna i da se priča o ratu, Dodik je to negirao, uz konstataciju da o tome govori lider SDA Bakir Izetbegović.

  Upitan zašto pominje Izetbegovića, Dodik kaže da to čini zato što je on bošnjački lider, a da što se njega tiče, najbolje bi bilo da prestane da se bavi politikom.

  Na opasku novinara da se sada povlači i da nakon bombastičnih izjava proteklih dana o otcepljenju RS sada govori sa smeškom, Dodik ističe da nikada neće povući svoje bazične ideje.

  „Treba da razgovaramo i otvorena pitanja rešavamo u dijalogu s važnim partnerima. Strane sudije iz Ustavnog suda moraju otići, 25 godina su tu i vidimo da manipulišu, da su nastrojeni na bošnjačku stranu, da sprovode unitarističku državu, a mi smo protiv toga. Mi hoćemo autonomiju. Visok stepen autonomije koja nam pripada po Dejtonskom sporazumu. Tražimo samo to”, rekao je Dodik.

  Dodao je i da RS traži ono što su joj stranci oteli.

  „Mi sporimo onu BiH koja degradira Republiku Srpsku“, zaključio je Dodik.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga