00:35 29 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  121914
  Pratite nas

  Bivsi pripadnik tzv. OVK, Kerim Keljmendi, koji je ubijen pa spaljen u svom automoilu prošle noći kod Peći, zajedno sa svojim bratom Ibrahimom, bio je jedan od osnivača Narodnog pokreta Kosova, koji je kasnije prerastao u tzv. Oslobodilačku vojsku Kosova.

   

  Kako je objavljeno u februarskom izdanju DITA-e, Kerim Keljmendi, dok je bio u Narodnom pokretu zvali su ga "Spirit", a kasnije u tzv. OVK su ga prozvali "Dema".

  Tokom 90-tih živeo je u Albaniji, gde je radio na osnivanju tzv. OVK.

  U sukobima je bio ranjen, a njeogovo ime spominjano je u vezi sa nekim posleratnim ubistvima na Kosovu.

  To je, između ostalog, u jednom intervjuu za prištinsku Kljan Kosovo rekao zaštićeni svedok Specijalnog tužilastav, Škumbin Mehmeti, piše prištinska Gazeta Expres.

  Mahmeti je ubijenog Kerima Keljmendija i njegovo brata Ibrahima optužio da su naredili ubistvo poslanika Demokratskog saveza Kosova, Smajlja Hajdarjata i pukovnika Tahira Zemaja.

  Kerim se tim Mehmetijevim optužbama smejao i govorio da su to "bajke".

  Kerim Keljmendi je bio veoma aktivan na društvenim mrežama, gde je aktivno učestvovao povodom događaja 90-tih iznoseći optužbe na račun srpskih bezbednosnih snaga za navodne zločine.

  Oponašao je Nasima Haradinaja, brata od strica Ramuša Haradinaja, koji se javno hvalio monstruoznim ubistvima pripadnika srpskih snaga tokom sukoba na KiM.

  Bio je veliki protivnik i kritički je govorio protiv prvog kosovskog predsednika Ibrahima Rugove.

  Tagovi:
  terorista, Kosovo, OVK
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga