12:25 04 April 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  110015
  Pratite nas

  Članovi Centralnog crkvenog Saveta i Eparhijskog saveta SPC u Americi zajedno sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve u Americi odbacuju kao neistinite i zlonamerne tvrdnje iznete u pojedinim medijima u Srbiji da su „Srpske vladike osnovale novu crkvu u Americi“.

  „Eparhije Srpske pravoslavne crkve u Sjedinjenim Američkim Državama i njeni episkopi su nepokolebljivo i nerazdeljivo sjedinjeni i sastavni su deo Srpske pravoslavne crkve. Optužbe za navodni ‚tajni plan‛ ili ‚skriveni pokušaj‛ nemaju osnov u činjenicama i potpuno su neistinite“, preneo je portal Serbian tajms.

  Sadašnji episkopi triju Eparhija SPC u Sjedinjenim Državama bili su i ostali istrajni u svojoj podršci jedinstvu u SPC, te su i svojim rečima i delima osnažili veze naših triju Eparhija sa SPC, navodi se u reakciji.

  „Napadi usmereni protiv naših episkopa pojavili su se uglavnom u žutim novinskim tabloidima na srpskom jeziku. Jedina takozvana ‚podrška‛ koju su ponudili za ove napade neosnovanih lažnih tvrdnji jesu ili potpune izmišljotine /ili zapanjujuće pogrešna tumačenja raznih zvaničnih dokumenata“, navode iz američkih eparhija.

  Kako dodaju, „pravna analiza i rad koji su opočeti 2015. godine radi normalizacije i formiranja svetovnih neprofitnih entiteta za Eparhije SPC u Sjedinjenim Državama dovode ove Eparhije u sklad sa pravoslavnim kanonskim pravom i najboljom praksom sekularnog američkog zakona i osnažuju jedinstvo Eparhija“.

  „Srpski episkopi su postupili po odluci Sabora i samo Svetom arhijerejskom saboru mogu da raportiraju o svom delovanju“, stoji u reakciji.

  Tagovi:
  Sjedinjene američke države, Srpska pravoslavna crkva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga