17:05 02 April 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  643366
  Pratite nas

  Ankara neće više zaustavljati sirijske izbelice na putu ka Evropi. Kako javljaju turski mediji, hiljade migranata krenulo je kroz severozapadnu Tursku ka granici sa Grčkom i Bugarskom. Na snimku se vide izbeglice koje su ka EU krenule autobusom.

  Turska policija, oblaska straža i granična policija dobile su naređenje da ne zaustavljaju migrante i izbeglice da preko kopna ili mora prelaze u Evropu.

  Migranti su se takođe okupili u zapadnoj Turskoj s ciljem da brodom dođu do grčkog ostrva Lezbos. Zvanična Ankara očekuje nove izbeglica iz Idliba.

  U međuvremenu, oglasio se grčki premijer Kirijakos Micotakis koji je rekao da su migranti pokušali nelegalno da prodru iz Turske u Grčku  i obećao da to neće dozvoliti.

  „Značajan broj migranata i izbeglica okupio se u grupe na grčko-turskoj granici  i pokušali su da nelegalno uđu u zemlju. Želim da budem jasan: nelegalan ulazak u Grčku neće biti dozvoljen. Podižemo nivo bezbednosti naših granica“, rekao je on.

  Grčki premijer je dodao da njegova zemlja nema nikakvu odgovornost za tragične događaje u Siriji i da neće ispaštati zbog posledica tuđih odluka.

  „Informisao sam Evropsku uniju o situaciji“, rekao je on.

  Ankara je prethodno donela odluku da više ne ztadržava izbeglice iz Sirije i da ih pusti put Evrope.

  Tagovi:
  izbeglice, migranti, Erdogan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga