01:05 03 April 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  53088
  Pratite nas

  Sporni Ustav SPC koji se odnosi isključivo na prostor SAD, a koji odudara od važećeg Ustava Srpske pravoslavne crkve u Severnoj i Južnoj Americi sutra će biti povučen, otkriva za Sputnjik protojerej-stavrofor Srboljub Miletić.

  „Po izjavama i obećanju svih strana možemo gotovo sa sigurnošću reći da je ta stvar završena. Patrijarh Irinej je sa njima već bio u komunikaciji pre odlaska u SAD i, manje-više, pre ovog sastanka pozicija svakog od njih je poznata“, rekao je protojerej Miletić za Sputnjik.

  Patrijarh srpski Irinej predsedavaće sutra Saboru Srpske pravoslavne crkve u Severnoj i Južnoj Americi, koji će biti održan u Klirvoteru na Floridi.

  Poglavar SPC otputovao je u američku misiju kako bi bila razrešena situacija do koje je došlo zbog promena koje su pokušale da uvedu vladike u SAD, pre svega zapadnoamerički Maksim i istočnoamerički Irinej.

  Patrijarh srpski Irinej
  © Tanjug / TELEVIZIJA HRAM - DJAKON DRAGAN S. TANASIJEVIC
  Poglavar SPC otputovao je u američku misiju kako bi bila razrešena situacija do koje je došlo  zbog promena koje su pokušale da uvedu vladike u SAD.
  „Episkop Longin, s kojim sam razgovarao odmah nakon donošenja spornog Ustava, kada je video da je to izazvalo veoma negativne reakcije u širem krugu, kako među vernim narodom, tako i među episkopima i ostalim ljudima u Crkvi, rekao je da će biti protiv toga. On je to prvi odlučio, a za njim su i episkopi u Americi Irinej i Maksim odlučili da odustanu od tog ustava“, preneo je Miletić, dodajući da se i danas čuo sa episkopom Longinom.

  „Taj ustav mora biti povučen od strane tela koje ga je donelo, a to će se sutra dogoditi“, precizirao je on za Sputnjik.

  Sporni Ustav je predstavljao konstitutivni crkveno-pravni akt nove samoproglašene crkvene autonomije SAD. Izmenivši odredbe o teritorijalnom važenju Ustava SPC Severne i Južne Amerike na koju se važeći Ustav odnosio ta autonomija je faktički bila ukinuta.

  Tokom posete SAD patrijarh Irinej će obići i parohije SPC u Majamiju, Vašingtonu i Njujorku.

  Tagovi:
  Patrijarh Irinej, odustajanje, kriza, SAD, Ustav, SPC
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga