06:57 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  1207
  Pratite nas

  Srbija je spremno dočekala koronavirus, samim tim što smo ga otkrili i što nemamo nijedan teži slučaj za sada, kazao je epidemiolog Predrag Kon.

  „Od čitavog društva zavisiće kako ćemo proći. Imamo priliku da vidimo šta se desilo u Italiji – to ne sme da nam se dogodi“, rekao je Kon za RTS.

  Predrag Kon je svim zdravstvenim radnicima rekao da je neophodno da se upoznaju sa algoritmima i procedurama i da nema više vremena za to. Ukazao je da imamo kapacitete, posebno preventivne i epidemiološke, da reagujemo pravovremeno sa pravovremenim merama i one će doći na dnevni red.

  Govoreći o novim merama Vlade, kaže da su vrlo značajne što se tiče stranaca, ali da imamo i naše ljude koji se vraćaju iz inostranstva.

  Sistemi za testiranje na koronavirus
  © Sputnik / Vitaliй Timkiv

  „Očekujemo ih u vreme Uskrsa, do tada ima još dosta vremena da se jako dobro organizujemo u smislu nadzora i praćenja situacije i da pokušamo da što više prolongiramo eventualno pojavu neke epidemije. Ako se i dogodi, da ona dođe već na proleće sa mnogo blažim potencijalom nego da je došla tokom zime“, navodi Kon.

  Naglasio je da samo proglašenje epidemije ne znači ništa osim što se lociraju neka dodatna sredstva i proglašavaju neke posebne mere.

  „Utvrđuju se sada kriterijumi kada bi se u pojedinim okruzima ili gradovima prijavljivala epidemija“, rekao je Kon i dodao da će u toku dana odlučiti o tome.

  Kaže da ta mera podrazumeva određene mere socijalnog distanciranja i da to svaki put treba da bude adekvatno situaciji.

  Pozvao je građane koji osete simptome da se jave na predviđene brojeve telefona.

  Na pitanje da li nam najavljene visoke temperature idu naruku u borbi protiv koronavirusa, Kon kaže da povećanje temperature jeste dobro u smislu otvaranja prozora i razmene vazduha u prostorijama.

  „To i te kako ima značaja prirodno, a videćemo da li će i koliko uticati na tok ove bolesti“, zaključio je Kon.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  koronavirus, Predrag Kon
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga