06:25 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 126
  Pratite nas

  Koronavirus je veliki međunarodni problem bez presedana koji zahteva neposrednu saradnju i solidarnost celokupne međunarodne zajednice, bez uplitanja politike, ali Amerika, kako je saopštila ambasada Irana u Beogradu krši elementarna ljudska prava - pravo na medicinsku pomoć.

  U saopštenju ambasade se ističe da se Iran suočava sa velikim izazovima u borbi protiv epidemije, a da iranski narod trpi „...nepodnošljiv bol i užasne posledice zbog nehumanih, unilateralnih sankcija SAD“.

  U saopštenju piše da je Vašington pokrenuo kampanju „...maksimalnog pritiska protiv iranskog naroda i insistira da se taj pritisak dodatno pojačava“, što ima ozbiljne, negativne posledice u jeku globalne krize koju je izazvalo širenje koronavirusa.

  U saopštenju se konstatuje da je sa humanitarnog stanovišta, reč o nesumnjivom i očiglednom kršenju međunarodnih zakona, elementarnih ljudskih prava i prava na medicinsku pomoć koje sprovode SAD.

  „Američka vlada nastavlja aktivno da koristi sankcije kao način da naškodi zdravlju Iranaca iako je Vašington deklarativno tvrdio da hrana i lekovi ne podležu sankcijama“, ističe se u saopštenju iranske ambasade u Beogradu.

  Ističu da su oštre restrikcije nametnute po pitanju finansijskih transakcija i neprekidne pretnje korporacijama u tim industrijama efektno sprečile redovnu isporuku medicinskog materijala i opreme, ozbiljno pogađajući zdravstveni sektor zemlje.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  pomoć, lekovi, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga