06:35 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  46146
  Pratite nas

  Zaposlenima u zdravstvu od 1.aprila biće povećane plate za 10 odsto, saopštio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Od sutra biće formirana i dva krizna štaba – zdravstveni za borbu protiv korona virusa i drugi koji će se baviti otklanjanjem ekonomskih posledica.

  Vučić je tokom televizijskog obraćanja javnosti kazao da će premijerka Srbije Ana Brnabić biti na čelu štaba za borbu protiv koronavirusa, a on na čelu štaba koji će se baviti ekonomskim posledicama.

  Brnabić će raditi u koordinaciji sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i stručnjacima iz zdravstva, a on sa ministrom finansija Sinišom Malim i predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom.

  Vučić je kazao da su zaposleni u zdravtsvu pod velikim pritiskom i da je najvažnije da se očuva motivacija kod tih ljudi koji se herojski bore sa pojavom koronavirusa.

  Istakao je da organizovano i solidarno treba da se izborimo sa izazovom pred koji je Srbiju i ceo svet postavio koronavirus.

  Predsednik je obećao i isplatu jednokratne pomoći penzionerima od najmanje 4.000 dinara koja će biti isplaćena u periodu izmeđuu 1. i 4. aprila.

  Srbija ima 1.008 respiratora

  Saopštio je i da Srbija raspolaže sa 1.008 respiratora i da je to tri puta više nego 2009. godine.

  Predsednik je kazao i da će u narednim danima biti više slučajeva infekcije i oboljenja, a nesumnjivo i, kako je rekao više onih koje ćemo da izgubimo, kao što smo izgubili u sezonskom gripu, kardio-vaskularnim oboljenjima i drugim bolestima.

  „Sve možemo da prebrodimo samo ako budemo jedinstveni i solidarni“, rekao je Vučić.

  Naveo je da će tri klinike biti zadužene za koronavirus - infektivna klinika u Beogradu i klinički centri u Nišu i Novom Sadu.

  Sa predstavnicima izbornih lista o eventualnom pomeranju izbora

  Vučić je najavio da će posle posete Nemačkoj pozvati predstavnike svih izbornih lista koje planiraju da učestvuju na predstojećim izborima na razgovor o tome kako organizovati kampanju i u kom trenutku i da li je potrebno za pet, 10, 15 dana pomeriti izbore.

  „Posle posete Nemačkoj i Merkelovoj, a i zbog tema tih razgovora, Kosovo i Metohija, put Srbije u EU, kao i koronavirus, zbog kojeg ću zamoliti za pomoć, biću slobodan da pozovem predstavnike svih izbornih lista koje planiraju da učestvuju na izborima da razgovaramo i da se dogovorimo o tome kako da organizujemo kampanju, kako da učestvujemo u kampanji i kada, u kom trenutku i da li je potrebno za pet, 10 ili 15 dana da pomerimo izbore“, rekao je predsednik Srbije.

   

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  krizni štab, koronavirus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga