12:21 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  1175
  Pratite nas

  Vlada Srbije je sa današnje sednice, kako bi se u novonastalim okolnostima svi ponašali odgovorno, prema sebi samima i našim najbližima, uputila apel najstarijim građanima, koji su najugroženija grupa stanovništva, da u najvećoj mogućoj meri povedu računa o sebi i svom zdravlju.

  Često pranje ruku, a naročito nakon kuvanja, korišćenja toaleta ili dolaska u kontakt sa metalnim predmetima i drugim osobama, najbolja je i najefikasnija preventivna mera u zaštiti od virusa, poručila je Vlada u saopštenju.

  Ukoliko imate 65 i više godina, strogo vodite računa da što manje izlazite iz kuće. Izuzetno je važno da boravite u redovno dezinfikovanim, provetrenim prostorijama sa zatvorenim vratima, izbegavajući fizički kontakt sa ukućanima i korišćenje istih predmeta.

  Prilikom kijanja i kašljanja pokrijte usta maramicom ili laktom i obavezno operite ruke nakon toga.

  Ukoliko je neophodno da napuštate vašu sobu ili po specijalnoj potrebi dom, koristite zaštitnu masku ili stavite deo garderobe preko nosa i usta. Plaćanje računa, kupovina namirnica i slične situacije, predstavljaju radnje za koje se strogo savetuje da umesto vas obavi mlađa osoba iz vašeg okruženja.

  Ako osetite tegobe, ne idite u dom zdravlja, javite se telefonom

  Od krucijalnog značaja je da, ukoliko osetite neke simptome ili druge zdravstvene tegobe, ne idete u dom zdravlja ili bolnicu, već da pozovete neki od brojeva telefona, specijalno oformljenih za ove potrebe.

  Pored već poznatih brojeva (064/894-52-35 i 011/268-45-66) Ministarstvo zdravlja uvelo je 20 novih telefonskih brojeva koje možete pronaći na sajtu www.covid19.rs saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

  Budite aktivni i održavajte svakodnevnu rutinu koliko vam to izolovani uslovi dozvoljavaju.

  Potrebna maksimalna ozbiljnost, ali bez panike

  „Još jednom vas molimo da pratite sve savete i budete u komunikaciji sa vašim najbližima. Novonastale okolnosti zahtevaju maksimalnu ozbiljnost, ali je jednako bitno ostati miran i staložen, bez panike i tenzije koja u ovom trenutku samo može da vam naškodi“, poručila je Vlada.

  Vlada Republike Srbije je, navodi se u saopštenju, u potpunosti posvećena borbi protiv širenja koronavirusa, iz minuta u minut prati razvoj situacije u zemlji, regionu i svetu i blagovremeno će vas obaveštavati o svemu u doneti sve potrebne odluke u cilju očuvanja vašeg zdravlja.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  apel, koronavirus, stari, Vlada Srbije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga