04:28 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 574
  Pratite nas

  Koja je to rizična grupa pacijenata koji moraju obazrivije da se čuvaju od infekcije koronavirusom otkrio je dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Nebojša Lalić.

  Prof. dr Lalić, koji je internista endokrinolog, podsetio je da je prva osoba koja je preminula u Srbiji od koronavuirusa bio dijabetičar, te ponovio da su ovi pacijenti u velikom riziku da obole od novog virusa.

  „Dijabetes je vrlo snažan faktor rizika za komplikacije Kovid infekcije. Mi smo pripremili dodatno uputstvo za pacijente obolele od dijabetesa, koje ćemo raširiti elektronskim putem ili na neki drugi način. Tu će biti razjašnjeno od čega treba da se čuvaju i kako da se postave“, dodao je dr Lalić.

  Studenti medicine volontiraju, ali rade pod nadzorom

  Profesor se osvrnuo i na volonterski rad studenata Medicinskog fakulteta. Kaže da su se oni sami javili da volontiraju, čak i pre nego što je bilo više obolelih u Srbiji.

  Studenti rade u klinikama opšte prakse i domovima za stara lica. Angažovani u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i telefonskim putem daju savete građanima o svemu što ih zanima u vezi sa koronavirusom.

  Na pitanje koliko su naši studenti bez završnog ispita spremni da uđu u bolnice, profesor odgovara:

  „Prvo su se organizovali unutar fakulteta, a onda su se stavili u službu Instituta Batut... Oni naravno ne rade sami, uglavnom pomažu i rade pod nadzorom“, rekao je dr Lalić u „Jutru“ na TV Prva.

   

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  Medicinski fakultet, Studenti, dijabetes, koronavirus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga