18:10 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  310423
  Pratite nas

  Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve izdao je saopštenje za javnost u kome se navodi da su u svim hramovima SPC prilikom služenja Svete liturgije poštovane sve instrukcije predviđene za zaštitu od koronavirusa i da je zlonamerno očekivati da se vernicima uskrati ono što je za njih najsvetije- Sveto pričešće.

  Prema saopštenju objavljenom na sajtu Srpske pravoslavne crkve, u mere koje se poštuju u hramovima spadaju boravak ne više od pet osoba unutar hrama, kao i da vernici ispred i oko hrama održavaju propisanu udaljenost jedan od drugog. 

  "Dotični građani (ne možemo, nažalost, da kažemo dotična gospoda) optužuju nas, naime, što vernike pričešćujemo iz iste Čaše, na tradicionalni način koji se primenjuje evo već dve hiljade godina. To proglašavaju kršenjem obavezujućih instrukcija državnih vlasti, što  je čista laž budući da se država ne bavi niti može da se bavi sadržajem i načinom vršenja svete Liturgije i drugih crkvenih bogosluženja", navedeno je u saopštenju.

  U saopštenju se dodaje i to da se pričest ne vrši prinudno već dobrovoljno, te da je nerazumno i krajnje zlonamerno očekivanje onih koji niti dolaze u crkvu niti se pričešćuju da će sama Crkva uskratiti svojim vernicima ono što je za nju i za njih najvažnije i najsvetije – sveto Pričešće.

  Sveti Arhijerejski Sinod SPC na kraju svog saopštenja apelovao je na sve vernike da se pridržavaju mera koje propisuje država, a "posebno da u svete hramove ulaze radi molitve i blagoslova pojedinačno ili u grupama do pet duša, za vreme bogosluženja u velikim hramovima u više dozvoljenih grupa, ali sa što većim rastojanjem među njima, a i kada prate sveto bogosluženje stojeći napolju, pod otvorenim nebom, da se ne okupljaju u grupe veće od dozvoljenog rastojanja jednih od drugih unutar svake grupe i između raznih grupa".

  Tagovi:
  koronavirus, vernici, Srpska pravoslavna crkva, Beogradska patrijaršija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga