04:48 26 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  44474
  Pratite nas

  Rampe na svim izlazima iz Beograda, stroga kontrola ili potpuna zabrana kretanja između naselja i rad samo službi neophodnih za funkcionisanje grada bile bi ključne mere ukoliko bi se, kao u pojedinim gradovima u Kini i Italiji, donela odluka o zatvaranju prestonice.

  Stručnjaci civilne zaštite i eksperti za bezbednost rekli su za „Novosti“ da u slučajevima izolacije određene teritorije u Srbiji postoje jasno utvrđeni protokoli.

  Profesor civilne zaštite sa Fakulteta bezbednosti Vladimir Jakovljević objašnjava da bi u tom slučaju Gradski štab za vanredne situacije imenovao poverenike civilne zaštite za pojedine delove grada, pa čak pojedinačno i za zgrade, kako bi se brinuli o ljudima koji tu žive.

  „Bio bi, naravno, pojačan i nadzor policije i komunalne policije, bile bi organizovane službe dostave, kontrolni punktovi... Naravno, građani ne bi sa oduševljenjem dočekali ovakve mere, ali u borbi sa nevidljivim neprijateljem mora se razmišljati i o najradikalnijim potezima“, rekao je Jakovljević.

  Radomir Milašinović, bivši dekan Fakulteta bezbednosti, kaže nam da bi u slučaju zatvaranja jednog dela Srbije tu morale da se primene stroga pravila subordinacije između institucija, civilne odbrane i službi bezbednosti.

  „U slučaju blokade Beograda bili bi postavljeni punktovi vojske na svakom izlazu na auto-putu, Pančevačkom mostu, Smederevskom putu“, rekao je Milašinović.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  zatvaranje, koronavirus, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga