14:17 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 24
  Pratite nas

  Proba male mature biće održana odmah posle Uskrsa i to onlajn putem, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević, navodeći da će učenici osmog razreda sigurno imati malu maturu, bez koje nema upisa u srednju školu. On dodaje da se sada razrađuju različiti scenariji.

  Šarčević je za „Novosti“ rekao da će i prijemni ispiti za učenike koji žele da se upišu u odeljenja za talente u gimanzijama biti održani onlajn.

  „Pripremamo testove i spremamo se za malu maturu“, kazao je Šarčević.

  I Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja koji priprema testove, smatra da proba male mature i mala matura treba da budu održane.

  „Ako me pitate da li će biti probne male mature ove godine, odgovor je, naravno, da. Đacima će biti veoma korisno, čak i u ovim uslovima, da isprobaju svoja znanja, da blagovremeno uoče nedostatke i da u predstojećem periodu te nedostatke isprave“, rekao je Ranđelović.

  Ranđelović naglašava da kada je reč o formi ovogodišnje probne male mature vredi još razmisiti.

  „Jedna mogućnost je da to bude u istoj formi kao i ranijih godina, ‘papir-olovka’, samo kasnije, u maju ili junu, kada prestanu vanredne mere i kada deca budu mogla da uđu nazad u škole. Druga mogućnost je u skladu sa odličnim iskustvima onlajn nastave, koja je izvanredno prihvaćena i kod đaka i kod roditelja, da se pređe na neki vid onlajn polaganja. U tom drugom slučaju, nema smetnji da se takav ispit izvede već u drugoj polovini aprila“, naveo je on.

  Zavod za vrednovanje kvaliteta priprema zadatke i pitanja za obe varijante, i štampanu i onlajn, a radiće se prema uputstvima koja dobijemo iz Ministarstva, dodao je Ranđelović.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  Uskrs, prosveta, ministar, polaganje, mala matura
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga