07:10 20 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  36103
  Pratite nas

  Beograd je drugi dan za redom među gradovima sa najvećim zagađenjem vazduha na svetu.

  Beograd je i u petak bio najzagađeniji grad na svetu, sa indeksom 380 prema rezultatima koje je objavio sajt airvisual.com švajcarske kompanije Iqair, što su potvrdili i rezultati Gradskog zavoda za javno zdravlje koji su kvalitet vazduha ocenili kao „jako zagađen“.

  I jučerašnja merenja zagađenja su alarmantna: prema podacima sajta airvisual.com, Beograd je drugi najzagađeniji grad na svetu, dok je prema oceni Gradskog zavoda i dalje „jako zagađen“.

  Najzagađeniji gradovi sveta 28. marta 2020.
  Najzagađeniji gradovi sveta 28. marta 2020.

  Mnogi Beograđani pitaju se šta je uzrok zagađenja, budući da je saobraćaj znatno slabiji usled ograničenog kretanja tokom vanrednog stanja, a duvao je i vetar.

  Zagađenje vazduha u Beogradu
  Zagađenje vazduha u Beogradu

  Iz Ministarstva zaštite životne sredine saopštili su juče da se „registruju velike koncentracije suspendovanih čestica (PM)“, preneo je RTS.

  Kako su dodali „specifičnost trenutnog aero-zagađenja je to što dominiraju krupnije čestice, dok su čestice do PM 2,5 manje zastupljene, što nije bio slučaj do sada“.

  Iz Ministarstva navode da se može pretpostaviti kako je „dominantan izvor, pored individualnih ložišta i resuspendovana prašina, koja i inače u naseljenim mestima spada u veće zagađivače“.

  „S obzirom na to da su padavine koje smo imali prethodnih dana sve polutante iz vazduha spustile na zemlju, topljenjem snega i sušenjem površine tla jak vetar doveo je do reemisije, odnosno ponovnog vraćanja PM čestica u prizemnom sloju atmosfere“, navodi se u saopštenju.

  Takođe, procenjuju da će se stanje zagađenosti vazduha popraviti sa očekivanom promenom meteoroloških uslova.

  Tagovi:
  zagađenje vazduha, Beograd
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga