06:22 20 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Virus korona se širi planetom (3050)
  25143
  Pratite nas

  Potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović poručio je ambasadoru Srbije u Podgorici Vladimiru Božoviću da su respiratori koje je Srbija ponudila Crnoj Gori njoj samoj sada potrebniji, a da potrebe za donacijom ne bi ni bilo da su naručeni respiratori stigli u Crnu Goru.

  Na video konferenciji na kojoj je u zgradi UNDP-a u Podgorici Crna Gora predstavila diplomatskim predstavnicima Nacionalni plan za pripremljenost i odgovor na pandemiju virusa korona ambasador Republike Srbije Vladimir Božović izrazio je podršku svim mjerama Crne Gore i pozvao cnogorske vlasti  zemlje da „još jednom preispitaju“ sinoćnu odluku o odbijanju pet respiratora koje je Srbija ponudila da pokloni.

  Potpredsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović zahvalio je ambasadoru na riječima podrške uz ocijenu da su respiratori potrebniji Srbiji.

  „Na osnovu informacija koje zvaničnici Republike Srbije plasiraju o veoma teškim okolnostima u borbi protiv virusa korona, a što mi potpuno razumijemo, jer smo u sličnim okolnostima, smatramo da su ovi respiratori u ovom trenutku potrebniji građanima Srbije“, rekao je Simović.

  Potpredsjednik crnogorske Vlade je dodao da u Crnoj Gori odluke o tome gdje će koji medicinski aparat biti lociran ne donose političari već stručnjaci, te da to pravo ne može biti garantovano nijednom donatoru.

  Simović je ambasadoru Srbije Božoviću poručio i da potrebe za donacijom ne bi ni bilo, da su naručeni respiratori stigli u Crnu Goru.

   „Uvažavamo ponudu koju ste u svojoj noti nazvali 'državničkim činom', a za kojom ne bi ni bilo potrebe da nije spriječena isporuka tih istih respiratora koji su bili već rezervisani za Crnu Goru“ – kazao je Simović na video konferenciji sa diplomatama akreditovanim u Crnoj Gori.

  Simović je ranije odbio donaciju respiratora iz Srbije uz poruku da će se snaći i bez Srbije. Prethodno je predsednik Srbije odgovorio na optužbe iz Crne Gore da je Srbija "otela Crnoj Gori" respiratore i rekao da je Srbija spremna da ih besplatno ustupi crnogorskom zdravstvu.

  Ambasada Srbije u Podgorici jutros je zvaničnim diplomatskim putem - notom, obavestila predsednika Crne Gore, predsednika Vlade Crne Gore, ministra spoljnih poslova, kao i nadležnu službu u Ministarstvu spoljnih poslova o odluci Srbije da pokloni pet respiratora Crnoj Gori.

   

   

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  respiratori, Crna Gora, virus korona, virus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga