02:56 28 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  2584
  Pratite nas

  Fond za inovacionu delatnost sa 53 miliona evra finansira 12 inovativnih projekata za suzbijanje efekata pandemije korona virusa, među kojima su maske, viziri, ali i prvi srpski respirator, koji bi trebalo da bude proizveden za oko mesec dana.

  Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da cela IT industrija pomaže državi i iskazuje solidarnost u vanrednom stanju i istakao da je na konkursu Fonda za inovacionu delatnost Vlade Srbije za sedam dana prijavljeno više od 300 kvalitetnih rešenja.

  Među izabranih i 12 najboljih su, kaže, višenamenska maska koja neće biti za jednokratnu upotrebu, viziri i prvi srpski respirator koji će proizvesti za mesec dana srpski IT stručnjaci.

  „To su rešenja koja pomažu da se uštede resursi i vreme i da se pomogne građanima. Cela IT zajednica pruža pomoć i pokazuje solidarnost. Nude znanje besplatno i trudićemo se da ih što više spojimo sa lekarima i medicinskim radnicima. Spoj medicine i IT stručnjaka i inženjera je ono najvažnije za budućnost i naše zdravlje“, istakao je Popović za RTS.

  Takođe, kabine za dezinfekciju na javnim prostorima i mobilni put za beskontaktno merenje temperature neke su od inovativnih ideja koje je pomenuo ministar, a koje su pristigle konkursom.

  „Pitanje je dana kada će maske da se proizvode. One neće biti za jednokratnu upotrebu, imaće mogućnost da se promeni hepo-filter i koštaće 300 dinara“, najavio je Popović.

  On je rekao da je izvoz digitalnih usluga prošle godine bio milijardu i 500 miliona evra, te da se radi o najbrže rastućoj grani industrije u Srbiji, sa rastom od 25-30 procenata godišnje.

  „Naše male kompanije budućnost su našeg razvoja. Potrebno je da stručnjake zadržimo ovde i mere Vlade za pomoć privredi sasvim su dobre, najvažnije su održavanje likvidnosti i očuvanje radnih mesta“, naveo je Popović.

  Akcija — Budi I Ti heroj — otvara nova polja u mogućnosti da se iskažu mladi stručnjaci i talenti, kao i kompanije u sferi IT sektora, kaže on, te dodaje da svi zainteresovani mogu da prezentuju svoje ideje na sajtu Ministarstva - inovacije.gov.rs .

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  koronavirus, korona, respiratori
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga