19:53 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 110
  Pratite nas

  Kao što to često biva u Rusiji, sve počinje i završava se čuvenim ruskim pesnikom Aleksandrom Puškinom, piše francuski list „Kros“ i navodi kako su mnogi Moskovljani odlučili su da karantin provedu na „dači“, odnosno u svojim vikendicama.

  Jedan od njih, penzioner Valerij Šiptov, ispričao je za francusko izdanje da je veoma zadovoljan životom na selu i da planira da čita Puškinove stihove.

  Izdanje navodi da je period Puškinove izolacije u Boldinu za vreme kolere bio njegov najplodotvorniji stvaralački period, a da je za penzionera Šiptova boravak u izolaciji mogućnost da se okupi sa porodicom.

   „Sve će otići i sve će proći, otići će sve brige i panika, opet će putevi postati ravni i vrtovi će opet biti puni cveća“, napisao je Puškin 1827. godine dok je boravio u karantinu.

  Penzioner je ispričao kako izgleda život u vikendici udaljenoj od Moskve 50 kilometara, u kojoj vreme provodi da ženom i sedmogodišnjom unukom. 

   „Sa unukom Vasilinom nikada nam nije dosadno, stalno se igramo s njom! Njeni roditelji su morali da ostanu u Moskvi zbog posla. Izlazimo napolje minimalno“, rekao je penzioner i dodao da ume da koristi „Vocap“ i školski sajt, a da je internet konekcija tamo prilično dobra.

  On je rekao na „dači“ imaju grejanje a da je prodavnica odmah iza ćoška i da uživa u trenutnom „improvizovanom“ životu na selu.

  „Sa našim stablima jabuka i Puškinovim delima imamo sve dok čekamo kraj epidemije“, uz osmeh je rekao Valerij Šiptov.

  Dača je ruski naziv za vikendicu, koja se često nalazi izvan ruskih gradova i po definiciji je rezervna opcija stanovanja mnogim Rusima. U savremenoj Rusiji, pored konzerviranja povrća, priča za laku noć i izleta u šumi, ona pruža kutak slobode, ujedinjenja, a u ovakvim vremenima pruža i sigurnost od virusa korona.
  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  koronavirus, selo, karantin, Aleksandar Puškin, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga