00:17 08 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  11373
  Pratite nas

  Tim ruskih stručnjaka koji je stigao u Srbiju, trebalo bi sutra da dezinfikuje bolnicu u Ćupriji, izjavio je večeras član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije kovida 19 pulmolog Branimir Nestorović, koji očekuje sutra i sastanak sa stručnjacima iz Rusije.

  On je na TV „Prva“ rekao da su se Rusi sami ponudi da sutra odu u Ćupriju jer je tamo kritično, a imaju danas najbolje na svetu ekipe za dezinfekciju.

  „U Italiji su dezinfikovali domove za stare, bolnice, sve to gde je bilo puno virusa. Oni imaju te specijalne kamione i specijalna sredstva za dezinfekciju i trebalo bi sutra da dezinfikuju bolnicu u Ćupriji“, rekao je Nestorović.

  Na pitanje da li je očekivan nivo novozaraženih u Srbiji, on navodi da ako bismo u ponedeljak imali 500 novoobolelih, to bi bio razlog za neke nove mere.

  „Te brojke idu gore-dole, nas interesuje trend. Mi smo na kraju četvrte nedelje epidemije, tu se ne očekuje tako veliki eksponencijalni porast“, kaže Nestorović i navodi da kada se uporedi situacija, na današnji dan je u Italiji bilo više od 700 umrlih.

  Naveo je da sve zemlje u Evropi kasne za Italijom sedam dana, te da je u Srbiji u 27. danu epidemije smrtnost 10 puta manja.

  U Srbiji je, kao i u Evropi, kaže Nestorović, pet odsto teže obolelih, dok je 95 odsto sa lakšom kliničkom slikom.

  Objasnio je da eksponencijalni pad nastupa oko treće nedelje, a da se epidemija ponaša svuda potpuno isto.

  „Četiri nedelje tinja kada je mali broj slučajeva, četiri nedelje naglog rasta i onda od tri do četiri nedelje kada epidemija polako opada. Sledećih sedam dana nam je biti ili ne biti. Ako prođemo ovih sedam dana, onda možemo da kažemo da smo dobro prošli. Italijanski scenario ne možemo da imamo, ta faza je kod nas prošla“, kaže Nestorović.

  Rekao je da testova ima dovoljno, a da se krajem aprila očekuje da država dâ određene stimulacije kako bi se Institut za primenu nuklearne energije u poljoprivredi u Zemunu uključio u proizvodnju testova.

  „Imaju mogućnost da u roku od mesec dana počnu da proizvode testove. Testova ima mnogo, čak i više nego što nam treba“, rekao je Nestorović.

  „Još sledeću nedelju da preguramo, već posle toga možemo očekivati silazni trend koji traje oko tri nedelje“, dodao je Nestorović, koji očekuje da je 1. juna nemoguće da bude epidemije u Srbiji.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  Srbija, Rusi, koronavirus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga