01:43 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  154546
  Pratite nas

  Na batajnički vojni aerodrom „Pukovnik - pilot Milenko Pavlović“ ruski avioni su dovezli specijalna sredstva koja se obično upotrebljavaju u uslovima kada je neprijatelj upotrebio oružje za masovno uništenje (nuklearno, hemijsko ili biološko oružje), i gde konvencionalno naoružanje ne može mnogo da pomogne.

  Reč je o univerzalnom višenamenskom sredstvu aerosolne dezinfekcije - KDA, koje neutrališe bio-patogene  u unutrašnjosti zgrade, bolnice ili kasarne. Služi i za dezinfekciju spoljne sredine kada je u pitanju čišćenje vozila i sredstava individualne zaštite. 

  „Orlan“ je najsavremenija verzija ovog vozila. Namenjen je za efikasnu dezinfekciju različitih tipova vozila, zgrada i ostalih zatvorenih objekata, kao i sredstava individualne zaštite. Čitav kompleks se nalazi na šasiji kamiona KamAZ-53501. Sredstvo je u naoružanje uvedeno 2015. godine. Ono se sastoji od krana-manipulatora i hidraulične dizalice, navodi se u članku „Raša bijond“.

   Njegov kapacitet dezinfekcije iznosi oko 90 kvadratnih metara prostora u jednoj minuti. Zahvaljujući svojim gabaritima „Orlan“ bez problema staje u vojno-transportni avion Il-76. 

  Na batajnički vojni aerodrom „Pukovnik - pilot Milenko Pavlović“ stigao je i jedan od najboljih kamiona u klasi transportne vojne tehnike: teretni kamioni KamAZ-63501.

   

  Teretni kamion KamAZ-63501
  Teretni kamion KamAZ-63501

   

  Na KamAZ-63501 se može montirati višecevni lanser raketa kalibra 300mm (mod. 9A52-4 „Kama“). Ta vozila se od 2004. godine proizvode i isporučuju jedinicama ruske armije. 

  Primenjuju se i kao platforme za specijalna vozila u jedinicama ABHO, inžinjerijskim jedinicama. Napravljena je i specijalna modifikacija ovih kamiona za transport vučnih haubica MSTA-B kalibra 152mm. 

  U Srbiju su stigle i višenamenske autocisterne ARS-14KM. One se koriste za dezinfekciju spoljnih površina ( putnih komunikacija) i za dekontaminaciju vojne tehnike, transportnih sredstava i naoružanja, takođe i stvaranje neprozirne dimne zavese za zaštitu oklopno-mehanizovanih jedinica na frontu.

  Specijalni intervetni tim ruskog Ministarstva odbrane na teritoriji Srbije stigao je veoma brzo zahvaljujući 11 vojno-tansportnih aviona Il-76MD - za manje od 24 časa. Njihova pomoć najpotrebnija je u epicentrima epidemije, tačnije u u Beogradu, Ćupriji, Valjevu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevacu i Kikindi. Komande (vojske Rusije i Srbije) se trenutno dogovaraju oko taktike upotrebe ovih snaga koje podrazumevaju mesto i vreme njihovog angažovanja. 

  Pročitajte još:

   

   

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  Rusija, pomoć
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga