03:24 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 3725
  Pratite nas

  Direktor bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović rekao je da očekuju veliki broj pozitivnih slučajeva koronavirusa jer je bilo kontakata komšija i prijatelja sa zaraženim pacijentom.

  Mahmutović kaže da je trenutno 13 registrovanih slučajeva zaraženih koronavirusom, ali da očekuju još popriličan broj, zbog nepoštovanja mera Vlade.

  Samoizolacija više ne dolazi u obzir, rekao je doktor Mahmutović za RTS.

  „Nema samoizolacije, da je umeo da se čuva ne bi do toga ni došlo, ideja je da sprečimo dalje širenje. Jedan zaraženi celu okolinu zarazi. Neke kolege su videle da su pacijente koji su pozitivni obilazile komšije i prijatelji“, naveo je dr Mahmutović.

  Rekao je da su svi proveravani kontakti jednog pacijenta bili pozitivni, a da zabrinjava što ima i starijih sugrađana koji su se međusobno družili, igrali šah i domine, iako im je govoreno da ostanu u kućama.

  Dr Mahmutović ističe da je ohrabrila podrška Ministarstva zdravlja i predsednika Aleksandra Vučića, koji će najverovatnije lično doneti pomoć - 10 respiratora i tri do pet transportnih respiratora

  „Sistem je prilično dobro organizovan, zabrinjavajuć je bio nedostatak monitora i respiratora, pulsnih oksimetara, pokretni rendgen, ali sve to sutra stiže“, rekao je dr Mahmutović i poručio da spremno dočekuju veliki broj pacijenata.

  Na testiranje je juče poslato 28 uzoraka, a danas će ih biti poslato između 25 i 30.

  „Svi sa lakšom kliničkom kliničkom slikom biće prebačeni u specijalne centre poput Sajma, a u narednom periodu ćemo od Novopazarske banje napraviti specijalnu bolnicu za Kovid-19 sa 240 postelja“, najavio je dr Mahmutović.

   

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  Novi Pazar, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga