02:31 04 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  620100
  Pratite nas

  Neurohirurg i akademik dr Miodrag Rakić, lekar zaražen virusom korona, samovoljno je napustio Kliniku za infektivne i tropske bolesti gde se lečio, rekao je dr Goran Stevanović, načelnik te klinike. Rakić tvrdi da je o tome obavestio svog lekara.

  Stevanović je, gostujući na TV „Prva“, naveo da je Rakić, inače načelnik jedne od klinika Kliničkog centra Srbije, prvi pacijent oboleo od virusa korona koji je samovoljno napustio bolnicu.

  „Kada se neko smesti u bolnicu, lekari preuzimaju brigu o njemu. Kada ode iz bolnice bez otpusne liste, mi prijavljujemo policiji“, rekao je Stevanović.

  Stevanović je dodao i da je zakonom zagarantovano da pacijent ima pravo da bira instituciju u kojoj će se lečiti, „shodno njenim kapacitetima“, ali ne u ovakvim situacijama.

  „U okolnostima kada imate veliki priliv bolesnika i kada bolest napreduje, velika je neodgovornost menjati bolnicu, pre svega prema samom sebi“, rekao je Stevanović.

  Akademik Rakić je, prema pisanju medija, iz Infektivne klinike otišao na svoju ruku u bolnicu „Dr Dragiša Mišović“.

  Kako su preneli mediji, oko 20 časova jedan od lekara sa Infektivne je primetio da Rakića nema u krevetu. Taj lekar je zatražio od medicinskog osoblja da proveri gde je Rakić. Međutim, kako ga niko nije pronašao na celom odeljenju, o svemu je obaveštena policija. Pošto je prijavljen nestanak pacijenta, navodno je raspisana potraga koja je potrajala celu noć.

  Obavestio sam sve relevantne da ću napustiti bolnicu

  Profesor Rakić je pronađen navodno tek ujutru ispred svog doma, a on je navodno objasnio da je u dogovoru sa svojim lekarom rešio da bude smešten u „KBC Dragiša Mišović“.

  Rakić je za medije izjavio da je o svojem mišljenju i namerama prvo obavestio sve relevantne.

  „Ja nigde ne bežim. O svojem mišljenju i namerama prvo sam obavestio sve relevantne, što u direktnom razgovoru, što telefonski. Trenutno sam u fazi lečenja i potpuno dobro se osećam“, izjavio je Rakić i dodao da su optužbe kako je pobegao iz bolnice „bljuvotine na koje ne želi da odgovara“.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  begunac, korona, lekar
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga