23:23 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  1343
  Pratite nas

  Kompanija „Galenika“ spremna je da proizvodi lek hidroksihlorokin, za koji mnogi veruju da može da pomogne u borbi protiv virusa korona.

  Kako je saopšteno iz te kompanije, „Galenika“ uz pomoć svih neophodnih stručnih znanja koje je obezbedila zahvaljujući svojoj matičnoj kompaniji EMS iz Brazila, ima tehnologiju koja može da obezbedi proizvodnju hidroksihlorokina, izjavio je za „Novosti“ Rikardo Vijan Markes, generalni direktor „Galenike“.

  On je rekao da u tom smislu sa pažnjom prate napore, kao i dalje instrukcije Vlade Srbije i nadležnih zdravstvenih institucija oko realizacije proizvodnje ovog leka.

  Naime, čeka se odgovor francuskog predsednika Emanuela Makrona, kojeg je predsednik Aleksandar Vučić zamolio da pomogne da Srbija nabavi 50 kilograma supstance za proizvodnju hlorokina, koju bi, ako je ima na lageru, mogao da nam dâ „Sanofi Paster“.

  Kako su naveli iz ove kompanije, lek mogu da proizvedu u roku od sedam dana od momenta kad potrebna supstanca stigne.

  Američka agencija za lekove odobrila je hlorokin za lečenje virusa korona, dok je Evropska agencija za lekove (EMA) upozorila da antimalarik hlorokin i njegov derivat hidroksihlorokin mogu da se primenjuju u lečenju Kovida-19 samo u kliničkim ispitivanjima i u „hitnim programima“.

  Ovaj, kao i svi drugu lekovi protiv Kovida-19, primenjuje se zapravo eksperimentalno, jer leka karakterističnog za ovu bolest nema.

  Rezultati prvih istraživanja u Francuskoj i Kini obećavaju. Međutim, efikasnost hlorokina i hidroksihlorokina „još treba dokazati“ i te aktivne supstance se smeju primenjivati u lečenju Kovida-19 samo u slučaju krajnje nužde, ističe Evropska regulatorna agencija.

  Oba leka mogu da imaju teške nuspojave, naročito ako se uzimaju u većoj dozi od preporučene ili u kombinaciji sa drugim lekovima.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  lek, virus korona, Galenika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga