05:31 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 210
  Pratite nas

  U vreme pandemije virusa korona potrebna je dodatna opreznost kada je u pitanju kupovina namirnica u prodavnici, a važno je znati i kojim sredstvima se te namirnice nikako ne smeju prati.

  Prehrambeni tehnolog Marija Slović savetuje da se mora voditi računa i o mogućoj kontaminaciji pakovanja.

  Ona ukazuje da bi ljudi trebalo da paze da tim pakovanjima ne kontaminiraju kuhinjske elemente pošto na njima može da bude tragova virusa korona.

  Kontaminacija sa pakovanja je, kako navodi, moguća u znatno nižoj meri nego sa čoveka na čoveka, tako da mere opreza treba primenjivati, ali ne treba preterivati. Ovo, međutim, ne važi za visoko osetljive grupe.

  „Možete dezinfikovati alkoholom voće, ali jako je važno — hranu ne smete da perete hemikalijama, raznim izbeljivačima i deterdžentima“, izjavila je Slovićeva za TV Prva.

  Ovaj virus je, kako je objasnila, termolabilan što znači da na njega utiču temperature i da se uništava na pedesetak stepeni.

  „Znači jednostavno operite namirnice u toplijoj vodi i to će sprečiti mogućnost kontaminacije“, kazala je Slovićeva.

  Prema njenim rečima, sva hrana koja se termički obrađuje je bezbedna i sa stanovišta drugih mikroorganizama i ovog virusa. Ono koje nije moguće oprati toplom vodom, treba ostaviti na terasi, bar da prenoći i sutra imate mnogo manju mogućnost prenosa jer se virus samo određeni broj sati zadržava na površinama.

  „Ovo nije tipičan virus hrane kao što je recimo noravirus koji raste i razmnožava se u hrani, on se samo, ako ga dodirne zaražena osoba, zadržava na površini neko vreme“, navela je Slovićeva.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  saveti, hrana, voće i povrće, proizvodi, pranje, namirnice, koronavirus, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga