04:57 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  72160
  Pratite nas

  Premeštanje spomenika maršalu Ivanu Konjevu ne predstavlja kršenje aktuelnih međunarodnih dogovora između Rusije i Češke Republike, rekla je predstavnica za štampu češkog Ministarstva spoljnih poslova Zuzana Štihova.

  Dan ranije ruski ministar odbrane Sergej Šojgu uputio je češkom kolegi Ljubomiru Metnaru pismo s molbom da što je pre moguće preda Rusiji spomenik maršalu Sovjetskog Saveza I. S. Konjevu, koji je demontiran u Pragu. On je dodao da je Rusija spremna da to i finansira.

  Šojgu je takođe upozorio da Rusija neće samo posmatrati uklanjanje spomenika sovjetskom oslobodiocu Praga.

  Predstavnik češkog Ministarstva odbrane Jan Pejšek potvrdio je da je pismo stiglo i dodao da će uslediti odgovor.

  Prema rečima inicijatora uklanjanja spomenika, on će svoje mesto naći u Muzeju istorije 20. veka.

  Demontiranje u vreme dok je u Češkoj na snazi karantin zbog virusa korona, on objašnjava time da je ideja bila da se izbegne nepotrebna buka. Ranije su se, naime, u cilju odbrane spomenika održavali mitinzi na kojima su učestvovali i češki poslanici i senatori.

  Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putinu utorak je potpisao federalni zakon o krivičnoj odgovornosti za uništavanje ili oštećenje grobalja ili spomenika u čast poginulih tokom odbrane Rusije, a Šojgu je potom zatražio od Istražnog komiteta da se razmotri i opcija da na krivičnu odgovornost budu pozvani i strani činovnici odgovorni za demontiranje spomenika Sovjetima.

  Štihova iz Ministarstva spoljnih poslova Češke s tim u vezi je rekla da će pravnici detaljnije proučiti nedavno usvojene zakone u Rusiji u vezi sa spomenicima.

  Spomenik sovjetskom maršalu Ivanu Stepanoviču Konjevu podignut je u Pragu na inicijativu gradskih vlasti krajem 1970-ih i početkom 1980-ih godina u znak zahvalnosti što tokom oslobađanja grada 1945. godine nije korišćena teška artiljerija, zahvaljujući čemu grad nije razrušen.

  U septembru 2019. godine vlasti okruga Prag 6 odlučile su da spomenik premeste ili predaju privatnim vlasnicima, a 3. aprila ove godine spomenik je demontiran.

  Spomenik je demontiran u godini kada se obeležava 75. godišnjica od pobede u Drugom svetskom ratu.

  Tagovi:
  reagovanje, uklanjanje, spomenik, Sovjeti, Češka, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga