02:32 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  136
  Pratite nas

  Proba male mature biće održana 22, 23. i 24. aprila, po redu srpski, matematika i kombinovani test, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da se do sada za specijalizovana odeljenja gimnazija prijavilo 8.736 nadarenih učenika.

  Šarčević je Tanjugu kazao da će se mala matura izvesti tako što će zadaci biti distribuirani putem onlajn platformi i RTS-a, a đaci će imati veoma puno vremena za rad, odnosno 12 sati.

  „Ceo dan im je na raspolaganju, nemaju potrebu da žure nigde“, kazao je Šarčević.

  Naveo je da će tipovi pitanja biti takvi da će biti potrebno samo da nešto dopune ili zaokruže, što više služi da sebe provere.

  „Na taj način želimo da im ukažemo da nema potrebe da prepisuju ili pitaju nekoga, jer to ne služi ničemu. Ti se testovi neće ocenjivati i služe samo da postavimo dijagnostiku šta su prošli, šta nisu, da bismo onda još narednih mesec i po mogli da im dajemo jasnu podršku da bi se što bolje pripremili za malu maturu“, kazao je Šarčević.

  Govoreći o nadarenim učenicima, Šarčević je kazao da se sa današnjim danom prijavilo 8.736 učenika i to za razne modele.

  Kako je naveo, za matematički prijavilo se 656 učenika, za IT odeljenja preko 1.870 učenika, muzičko - baletske više od 2.200, a zanimljivo je da se prijavilo više od 560 učenika nadarenih za hemiju i biologiju.

  Interesovanje nadarenih učenika poraslo je za fiziku tako da se prijavilo 389, a nadareni učenici prijavili su se i za sportska odeljenja, za nadarene za umetnost u gimnazijama, kao i za nadarene za geografiju.

  Strategija za prijemne ispite

  Kada je u pitanju prijemni ispit, Šarčević kaže da se pravi cela mala strategija s obzirom da i epidemiolozi kažu da bi škole trebalo poslednje da se otvore.

  „Već sada pravimo strategiju da to bude samo jun pa nadalje. Nama je maj važan da prođe u raznim probama“, kazao je Šarčević.

  Podsetio je i da je za uskršnji raspust ostavljeno mnogo manje dana za praznovanje i to da bi se dobili na vremenu.

  „Moj je cilj da u maju imamo jedan solidniji tempo jer deci će biti i dosadno i ovo je i socijalna potreba da se ovako nešto radi. Sve što je od nastave bilo odradili smo na ovaj specifičan način, nemamo nadoknade predavanja kada se deca vrate u klupe“, navodi Šarčević.

  „Nakon toga ćemo raditi prognoze kada ćemo raditi maturu i sve druge pripreme istovremeno“, kazao je.

  U prvoj polovini juna gledaće se da se razvrstaju nadareni đaci i njima će se omogućiti da urade test jer su u manjem riziku, s obzirom da se 9.000 učenika može razvrstati po celoj Srbiji.

  „Time smo završili ceo ciklus osnovne škole i prešli ka srednjoj, koje će u međuvremenu završiti svoje procedure“, naveo je Šarčević.

  Tagovi:
  đaci, Ministarstvo prosvete, mala matura
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga