23:58 22 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 280
  Pratite nas

  Dečak star tri godine izlečen je od teškog oblika virusa korona u KBC „Dr Dragiša Mišović“.

  U KBC „Dr Dragiša Mišović“, u ovom trenutku, leči se 28 mališana, starosti od 15 dana do 17 godina, prenele su Novosti. Među njima su četiri bebe.

  „Pacijenti su od jutros u dobrom opštem stanju. Među 28 mališana imamo četiri bebe od 15 do 40 dana u ovom trenutku, dobro su, sa svojim mamama su, kovid pozitivne, posle dve nedelje ćemo im raditi testove“, rekla je dr Olivera Ostojić, rukovodilac ove dečje bolnice, za RTS.

  Objasnila je da su imali i dva mala pacijenta sa težim kliničkim slikama.

  „To su hronični pacijenti, jedno dete neurološki pacijent, a drugo dete isto hroničan nefrološki pacijent. Na sreću, dečaka, neurološkog pacijenta, od tri godine, juče smo pustili. Inače, oboje su imali ozbiljne pneumonije, lečeni su po svim protokolima, uz konsultacije s lekarima sa Instituta majka i dete. I druga devojčica verujem da će sutra ići kući“, objasnila je dr Ostojić.

  Deca, kako kaže, imaju blagu kliničku sliku. Veća deca imaju potvrđene tipične pneumonije, ali koje nemaju teži tok.

  Vakcinacija protiv gripa u Čeljabinsku
  © Sputnik / Aleksandr Kondratюk

  „U ovoj situaciji insistiramo da deca dođu i s blagom temperaturom koja traje dan-dva, ako kašljucaju, da idu u Dom zdravlja na trijažu, a ako imaju sumnju, da se testiraju i da dođu kod nas u bolnicu“, kaže dr Ostojić.

  Poruka roditeljima je da decu odmah dovedu kod lekara zbog epidemiološke situacije i eventualnog prenošenja bolesti na druge.

  „Deca kod nas su obično upućena iz unutrašnjosti, naših domova zdravlja, sekundarnih, tercijarnih ustanova. Čim uđu u bolnicu dobiju laboratorijsku obradu krvne slike i rendgen pluća i na osnovu toga se odlučuje o hospitalizaciji i testiranju. Za ozbiljnije upale pluća se protokoli za odrasle i decu ne razlikuju - antibiotska terapija ako ima potrebe. Deca u bolnici moraju ostati 10-12 dana, da bismo uradili i kontolni bris“, objasnila je dr Ostojić.

  Do sada je dvadesetak dece otpušteno sa dvostrukim negativnim testom.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  KBC "Dr Dragiša Mišović", virus korona, deca
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga