04:15 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  42121
  Pratite nas

  Rusija nije ostavila Srbiju u borbi protiv pandemije virusa korona. U ovoj borbi srpski narod sigurno nije usamljen. Rusija je poslala najvrednije što ima - svoje ljude. Jer nema te opreme koja može podjednako da zameni bratsku ruku i pomoć pravih stručnjaka, rekao je general-major Mihail Černišov.

  Černišov, načelnik službe ABHO Zapadnog vojnog okruga Ruske Federacije, koji je na čelu tima ruskih stručnjaka koji već dve nedelje pomaže u borbi Srbije sa pandemijom, važi za istinski autoritet kada je reč o ABHO zaštiti i borbi protiv epidemija, koji je zadužen za ovu vrstu zaštite strateški važne ruske vojne oblasti, objavile su Novosti.

  Odmah po proglašenju vanrednog stanja, po naređenju predsednika Vladimira Putina, postavljen je na čelo ruskog ekspertskog tima koji je, zajedno sa vozilima i opremom, poslat u pomoć Srbiji.

  General Černišov ističe da su ruski stručnjaci odmah po iskrcavanju stupili u akciju. Deo je upućen na dezinfekciju ključnih tačaka zdravstvene zaštite, dok su lekarski timovi upućeni u tri zdravstvene ustanove u Beogradu i Valjevu na pružanje pomoći pacijentima.

  Stručnjaci dezinfikuju bolnice

  „Od početka ove misije uključili smo se u akciju dezinfekcije u zdravstvenim institucijama širom Srbije. Samo u Beogradu izvršena je dezinfekcija šest velikih zdravstvenih ustanova, među kojima je i VMA. Ove nedelje, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Srbije i medicinskom službom Vojske Srbije, planira se čišćenje još 16 objekata u kojima su boravili ili su trenutno smešteni oboleli od virusa korona“, objašnjava general Černišov.

  Ruski specijalista dezinfikuje bolnicu u Beogradu
  © Foto : Ministarstvo odbrane Rusije
  Ruski specijalista dezinfikuje bolnicu u Beogradu

  On kaže da je jedna jedinica ruskih stručnjaka upućena u Niš, gde radi na dezinfekciji bolnica i medicinskih ustanova. Posle završetka dezinfekcije u osnovnim ustanovama u prestonici, ruski timovi preći će na zadatke u mestima u krugu od 150 kilometara od Beograda. Povratak na stare lokacije, kako ističe, zavisiće od potreba i broja obolelih.

  U svom radu služba ABHO ruske vojske koristi istorijska iskustva, ali i znanje stečeno projektima prevencije infekcija na istoku Rusije. Raspolaže savremenom tehnikom, koja čak pet puta povećava brzinu dezinfekcije uz korišćenje istog broja ljudi.

  „To je veoma značajno, posebno u situacijama kakva je trenutna pandemija virusa korona. Za kratko vreme obezbeđujemo zaštitu medicinskih ustanova u koje svakodnevno pristižu stotine i hiljade obolelih i gde se obavlja trijaža pacijenata“, ističe ruski general.

  Ministarstvo odbrane Srbije
  Ruski timovi koriste najmoderniju opremu za dezinfekciju

  Članovi ruskih timova ističu da su dočekani prijateljski, a naglašavaju i dobru saradnju sa srpskim kolegama.

  General Černišov zadovoljan je stepenom pripremljenosti i organizacije srpskog zdravstva u borbi sa epidemijom.

  „Blisko sarađujemo sa sanitetskom službom VS i srpskim Ministarstvom zdravlja. Odmah po dolasku, održali smo sastanak na kojem smo locirali najvažnije objekte i lokacije. Takođe, dobili smo molbu da proverimo medicinske ustanove i procenimo kako je organizovan posao u njima. Srpska strana prikazuje visok nivo pripreme i organizacije i veoma pažljivo prati preporuke koje daju ruski vojni lekari. Sva uputstva kojih se drže naši stručnjaci u skladu su sa preporukama SZO i Ministarstva zdravlja Rusije“, kaže general Černišov.

  Osećamo da pomažemo prijateljskoj zemlji

  On ne krije da su ruski stručnjaci u Srbiji toplo dočekani i da osećaju da pomažu prijateljskoj zemlji.

  Ruski stručnjaci dezinfikuju prilaz vojnoj bolnici u Nišu
  © Foto : Ministarstvo odbrane Srbije / Jovo Mamula
  Prvi prioritet dezinfekcija zdravstvenih ustanova: Ruski eksperti u Nišu

  „Ljudi su oduševljeni. Dovoljno je samo izaći na ulicu u kojima naši stručnjaci izvršavaju zadatak i uveriti se. Toplina se odmah vidi i oseća. Građanima Srbije je drago što Rusija nije zaboravila Srbiju u ovim teškim danima. Srpski narod ne krije svoju zahvalnost na pomoći i podršci“, kaže general.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  virus korona, ruska vojska, pomoć, Srbija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga