14:21 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1661
  Pratite nas

  Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je večeras građane i kompanije da se pojavio maliciozni program „trojanac“, koji se širi elektronskim porukama poslatim sa navodne imejl adrese MUP-a invitations@mup.gov.rs, i naglašava da takvu poruku, ukoliko je prime, ne otvaraju.

  MUP je u saopštenju pozvao kompanije i građane da, ukoliko dobiju takvu elektronsku poruku, to prijave Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala na imejl adresu vtk@mup.gov.rs, navodi Tanjug.

  U lažnom imejlu pošiljalac se predstavlja kao direktor policije i primaoca poruke poziva da dođe u policiju, vezano za navodnu istragu koja se vodi protiv njega, kao i da u prilogu poruke pogleda poslata dokumenta i po potrebi angažuje advokata, objašnjavaju iz MUP-a.

  Kako se navodi, reč je o poruci koja se šalje sa VPN servisa u inostranstvu preko kojeg se lažno predstavlja da se imejl šalje sa adrese Ministarstva unutrašnjih poslova, a prilog čini fajl „pdf.iso“, koji u sebi sadrži maliciozni „Trojanac“ koji detektuje 22 antivirusna alata.

  Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane i firme da ne otvaraju priloge ovakve elektronske pošte sa nepoznatih adresa, ali ni sa poznatih kada njihov sadržaj ukazuje na nešto što nije uobičajeno.

  Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, preduzima sve mere i radnje usmerene na identifikaciju lokacije i počinilaca ove fišing kampanje, navedno je u saopštenju.

  Pročitajte još: 

  MUP upozorava: Ne delite lične podatke preko SMS-a, reč je o prevari

  Tagovi:
  kompjuterski virus, virus, Policija, MUP Srbije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga