12:09 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  1435
  Pratite nas

  Srđa Janković, stručnjak za imunologiju, analizirao je mere protiv virusa korona i odgovorio na pitanje da li ćemo ikad više živeti normalno.

  Upitan da li ćemo više ikada živeti normalno, jer su mere karantina u borbi protiv virusa korona ljudima potpuno promenile život, Janković je za RTS rekao. „Da. Ali možda će se naš pojam šta je normalno malkice izmeniti“.

  Imunolog Srđa Janković rekao je za RTS da je suština svih mera koje se donose zabrana kontakata.

  On je dodao da se sada ne može govoriti kada će početi popuštanje i da to zavisi od epidemiološke situacije.

  „Kako tok epidemije bude povoljniji, tako će biti moguća određena popuštanja, ali to će biti izvedeno tako da ne ugrozi celinu borbe i nečiji život ili zdravlje“, rekao je Janković.

  Objasnio je da je suština da se mere sprovode zajedno sa građanima koji moraju mere da pretoče u dela. Napominje da se svaka mera kroji prema onome što se dešava na terenu i da nije lako prognozirati kada će sve biti gotovo.

  Povodom najave da će biti određeni termini za šetnju penzionera, istakao je da šetnja ne znači okupljanje i da će se precizirati da to bude u doba dana kada je minimalna mogućnost da dođe do kontakata.

  Istakao je da će se odluka o terminu za šetnju starijih osoba doneti, ali će se voditi računa da se ne ugroze protivepidemijske mere i životi.

  Stariji par šeta parkom
  © Depositphotos / Monkeybusiness
  Penzioneri treba tokom šetnje da izbegavaju kontakte

  Na pitanje da li šetnja može da bude opasna za penzionere, Janković je naglasio da nema opasnosti ako se sve uradi na pravilan način.

  „Niko ne bi doneo odluku koja je opasna za ljude koje štitimo već mesec dana“, istakao je.

  Janković objašnjava da je ključno da penzioneri izađu sami, bez kontakata, jer se kontaktima prenosi zaraza.

  Lečenje krvnom plazmom ima dopunsku ulogu

  Na pitanje o lečenju krvnom plazmom, koje bi uskoro trebalo da počne i kod nas, Janković je naveo da ne postoji ničija obaveza da donira krv i da je to na dobrovoljnoj bazi. Ipak ističe da je velika većina ljudi zainteresovana za doniranje i da to neće biti problem.

  Objasnio je da tim stručnjaka radi na protokolima i da detalji nisu još definisani.

  „Suština je da se terapija da onim pacijentima kojima najviše može da pomogne, a to znači onima koji imaju rizik da razviju tešku kliničku sliku, a nisu razvili antitela“, kaže Janković.

  Dodao je da ta terapija nije jedini ili glavni lek i da ima dopunsku ulogu.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  stručnjak, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga