22:26 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  2753
  Pratite nas

  Rusiji je stalo do srpskog naroda i želi da Srbija što brže i bolje izađe iz ove nevolje, izjavio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko i pozvao građane da poštuju mere Vlade Srbije u sprečavanju širenja epidemije virusa korona koje su, kako je naveo, slične kao i one u Rusiji.

  Bocan-Harčenko je rekao da nas svaka kriza tera da budemo aktivniji i bolji, a da globalni izazovi, poput pandemije virusa korona, pokazuju koliko je važna porodica, lekarska struka, ali i suverenost država i međunarodna saradnja.

  Što se tiče pomoći koju je Rusija uputila Srbiji, ambasador kaže da je najvažnije da je ona upućena na vreme i da je imala konkretan cilj.

  „Želim da ponovim da, što se tiče ruske pomoći, najbitniji je ljudski faktor, jer su došli najbolji stručnjaci, trenutno ih je 62. Tu su stručnjaci za dezinfekciju, ali i lekarske ekipe koje od prvog dana intezivno rade“, rekao je za RTS Bocan-Harčenko.

  On je istakao da su timovi za dezinfekciju do sada radili u osam gradova Srbije: Beogradu, Nišu, Valjevu, Bačkoj Topoli, Kruševcu, Čačku, Ćupriji i Novom Sadu i obradili više od 600.000 kvadratnih metara i 97 zgrada najvažnijih medicinskih ustanova.

  Ambasador Bocan-Harčenko je naglasio da su ruski lekari u kontaktu sa srpskim lekarima i da rad naše struke ocenjuju veoma visoko i sa njom razmenjuju iskustva.

  Ukazao je i da su mere u Rusiji još restriktivnije nego u Srbiji kada je reč o kretanju građana i da su kazne visoke ukoliko se ide bez dozvole.

  „Rusija je pripremljena, izazov je težak i veliki, ali se nadamo da ćemo izaći iz ove veoma teške situacije za ceo svet“, rekao je ruski ambasador.

  Kada je reč o Evropi i međunarodnoj zajednici, Bocan-Harčenko očekuje da će se doneti neka rešenja u pogledu zajedničkih aktivnosti po pitanju bezbednosti ljudi, jer je ova kriza, kako je naveo, pokazala da je svaki čovek izložen, bez obzira na stepen razvoja neke zemlje.

  „Ova kriza je pokazala i koliko je bitan suverenitet i nacionalne mogućnosti svake zemlje da što brže i efikasnije odgovore na svaki globalni izazov, obezbede sigurnost svojih građana i u saradnji sa međunarodnim institucijama, ali i kao nacionalna država“, rekao je Bocan-Harčenko.

  Ambasador, kojem su ovo prvi vaskršnji praznici u Srbiji, kaže da će ih provesti samo sa suprugom, iako je želeo da im se pridruže sin i unuci koji žive u Rusiji, preneo je Tanjug.

  Građanima Srbije ruski ambasador poželeo je radosne uskršnje praznike. On je izrazio nadu da će ova nevolja što pre proći i ponovio reči srpskog patrijarha Irineja da je porodica najveći hram.


  Pročitajte još:

   

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  koronavirus, virus korona, pomoć, Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador, Srbija, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga