23:35 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 1078
  Pratite nas

  Grčka koja je jedna od omiljenih destinacija srpskih turista, svoje turističke objekte mogla bi da otvori između 15. juna i 1. jula.

  „Grčka je spremna da otvori svoja vrata za goste iz pet do šest zemalja, a dobra vest za nas je da se među tim državama nalazi i Srbija“, kaže Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA), prenosi „Blic“.

  To se poklapa i sa ocenama poznavalaca da putovanja iz Srbije neće biti moguća bar još nekoliko nedelja, otprilike do sredine juna.

  „Verujemo da ćemo deo sezone uspeti da spasemo i putovanjima u Crnu Goru, kao i u Egipat, koji relativno dobro stoji kada je reč o pandemiji virusa korona, a koji je dosta fleksibilno tržište. Ipak, svi planovi su još uvek na ’stend baju‘ i ne zavise od turističkih agencija, što znači da tur operateri ne mogu u ovom trenutku garantovati precizne datume, iako bi sami voleli da s radom krenu već sutra“, ocenio je Seničić.

  Grci su odlučili da neće biti otvoreni za turiste iz Zapadne Evrope i zemalja u kojima je pandemija najviše uzela maha, a naša zemlja je dobila „zeleno svetlo“, zajedno sa Rumunijom, Bugarskom, Izraelom...

  „Ako se otvore granice i ako na graničnim prelazima bude koliko-toliko redovno stanje, pominju se mogući pregledi, dodatna papirologija, a još uvek nije rešeno ni pitanje karantina prilikom odlaska i povratka, nadamo se da ćemo uspeti da spasemo makar deo sezone“, objašnjava Aleksandar Seničić.

  U međuvremenu su sve oči uprte u zdravstvenu situaciju i instrukcije državnih organa. Ovog leta će raditi oni koji mogu i koji nađu interesa, jer je mnogo hotela kojima nije u interesu da otvaraju vrata ako zaključe da će popunjenost biti niska.

  © CC0 / Pixabay
  Lindos

  Austrija otvara granice

  Granice za turiste bi mogla da otvori i Austrija, takođe jedna od omiljenijih destinacija građana Srbije.

  „Austrija bi na leto mogla da dozvoli turistima iz Nemačke i drugih zemalja, u kojima je virus korona pod kontrolom, da posete Austriju. Sloboda putovanja ostaće ograničena u narednim mesecima. Međutim, ako su zemlje uspešne u borbi protiv virusa korona, poput Nemačke, postoji realna šansa za bilateralne sporazume“, rekla je ministarka turizma Elizabet Kestinger.

  Turističke agencije u Srbiji su odlučile da otkažu sva putovanja do 15. maja. Prema rečima turističkih radnika, prve nedelje maja trebalo bi da bude održan novi sastanak turističkih agencija, kao i njihov razgovor sa državom i institucijama, na kome bi bilo reči o daljim koracima. Trenutno preovladava mišljenje da putovanja neće biti moguća bar još nekoliko nedelja, otprilike do sredine juna.

  Otkazano svako peto putovanje u regionu

  Jedno od pet rezervisanih putovanja na Zapadni Balkan, planiranih u 2020. godini, otkazano je. To ovu situaciju čini izuzetno teškom, jer turizam doprinosi BDP-u regiona sa 10,2 odsto, dok je 11,4 odsto svih zaposlenih upravo u sektoru turizma i putovanja.

  Projekat razvoja i promocije turizma, koji realizuje Veće za regionalnu saradnju, a finansira EU, sproveo je istraživanje turističkih agencija i tur operatera sa Zapadnog Balkana, prema kome preliminarni rezultati pokazuju da je 42 odsto turističkih agencija i tur operatera već počelo sa rezanjem troškova i otpuštanjem dela radnika. Oko 20 odsto je već prestalo sa radom, dok 41 odsto ima dovoljno resursa da održava normalan rad tokom tri meseca.

  S obzirom na trenutne okolnosti, 72 odsto agencija i operatera u sektoru turizma u regionu očekuje podršku svojih vlada, kako bi nastavili sa radom kada se okonča blokada uzrokovana virusom korona.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  letovanje, Grčka, koronavirus, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga