21:46 28 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 233
  Pratite nas

  U Srbiji su u poslednja 24 sata još četiri osobe preminule od posledica novog virusa korona, čime je ukupan broj umrlih povećan na 134. Prema najnovijim podacima, virus je potvrđen kod još 224 osobe, čime se broj zaraženih popeo na 7.114.

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je na konferenciji za novinare da je u poslednja 24 sata testirana 3.281 osoba, kao i da je do sada ukupno testirano 48.636 ljudi.

  Lončar je naveo da su još četiri osobe preminule od posledica virusa korona, precizirajući da su u pitanju tri muškarca i jedna žena.

  Ukupno je hospitalizovano 3.266 osoba, a izlečeno je 1.025.

  Ministar Lončar je dodao da su trenutno 103 pacijenta na respiratoru, kao i da su do sada 73 osobe skinute sa respiratora.

  Prosečna starost preminulih od virusa korona u Srbiji je 64 godine, a od ukupnog broja umrlih 88 su muškarci, a 46 žene.

  Virusom korona su do sada zaražena 622 zdravstvena radnika, a na osnovu kliničke slike, njih 420 je bilo ili se nalazi na bolničkom lečenju, naveo je ministar Lončar.

  Kako je dodao, od ukupnog broja zaraženih u Srbiji zdravstveni radnici čine 8,74 odsto svih zaraženih.

  Ministar Lončar je naveo da se rade analize i da misli da je realno da sutra bude saopšteno kakve se mere planiraju za predstojeći vikend.

  Mere daju rezultate, ali nema opuštanja

  Direktor Infektivne klinike KC Srbije Goran Stevanović izjavio je da je u Srbiji sve manje novih obolelih od virusa korona i da broj pozitivnih polako, ali stabilno pada, ali i ukazao da to ne znači da je vreme za opuštanje.

  Podaci za današnji dan su dosta dobri, što govori da mere i napori koji su preduzeti daju rezultate, istakao je Stevanović.

  „Ipak, ni u kom slučaju ne smemo da se zavaramo i da pomislimo da je posao završen i da se epidemija završila. Uspeli smo da stavimo pod kontrolu, ali će biti potreban određeni vremenski period da se održe ovakvi rezultati“, dodao je on.

  I imunolog Srđa Janković smatra da je sada očigledan pozitivan trend i da nema sumnje da stvari idu dobrim tokom, ali da moramo da nastavimo kao i do sada i još čvršće da sprovodimo mere, uz popuštanja koja su omogućena ovim tokom.


  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  podaci, zaraza, bilans, bilans žrtava, koronavirus, virus korona, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga