03:02 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 690
  Pratite nas

  Nadam se da su predstavnici medicinske službe Ruske Federacije dali značajan doprinos rešavanju situacije sa infekcijom virusa korona u Srbiji, izjavio je pukovnik Rustam Aminjev, glavni lekar medicinske službe ruske delegacije koja je početkom aprila stigla u Srbiju.

  On je uoči video-konferencije Vojnomedicinske akademije Srbije i VMA u Sankt Peterburgu precizirao da je u Srbiju stiglo osam timova, a u svakom su bili epidemiolog, infektolog, anesteziolog i medicinska sestra i svaka grupa je mogla da radi samostalno.

  „Od početka aprila bili smo praktično u svim delovima vaše zemlje i posetili sve bolnice, domove zdravlja i medicinske ustanove uključene u lečenje kovid infekcije u skoro svim delovima Srbije“, rekao je Aminjev.

  Pukovnik je naglasio da su ruski timovi učestvovovali u dijagnostici i zbrinjavanju pacijenata sa kovidom 19, uključujući i one najteže na respiratorima, kao i da su učestvovali u organizaciji antiepidemijskih mera.

  Na pitanje Sputnjika u kom mestu od onih koje su obišli je bila najteža situacija, Aminjev je odgovorio da ne može da izdvoji nijedan region, zato što je situacija povremeno eskalirala u različitim mestima.

  „Mi smo podjednako radili svuda, bez obzira na stepen težine situacije“, rekao je pukovnik Aminjev.

  Brigadni general, profesor doktor Dragan Dinčić, rekao je da su ruski timovi za 18 dana dezinfikovali pola miliona kvadratnih metara prostora čime su značajno doprineli borbi protiv Kovida-19. On je, takođe, rekao da su ruski i srpski lekari imali veoma korisnu razmenu informacija o toku epidemije i da su dobili niz sugestija od lekara iz Sankt Peterburga.

  Posle video-konferencije ruskih i srpskih lekara, obratila se i docent dr Ksenija Bojović sa Klinike za infektologiju KCS koja je ukazala na značajnu pomoć ruskih lekara uz ocenu da Srbija u ovom trenutku „dobro stoji“ kada je reč o epidemiološkoj situaciji.


  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  koronavirus, virus korona, pomoć, lekari, Rusija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga