04:35 28 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1013
  Pratite nas

  Vašington planira da izdvoji 49 miliona dolara na projekte izgradnje ili obnove vojnih objekata američke vojske u Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

  Sredstva su namenjena za projekte izgradnje, remonta ili obnove objekta kao što su aerodromi, železnice, skladišta nafte, goriva i maziva, skladišta municije i eksplozivnih materijala, kasarni, stambenih blokova, administrativnih zdanja, radionica, vojnih poligona, operativno-obaveštajnih centara i drugih objekata vojske SAD.

  Sredstva su namenjena i za izradu raznih vrsta dokumentacije, kao što su topografske karte, dokumentacija koja se tiče zaštite prirodne sredine.

  Planirano je da bude zaključeno najmanje tri ugovora, pri čemu kandidati za realizaciju projekata mogu biti samo američke firme ili lokalne firme u kojima SAD imaju učešće. Ko će biti zadužen za realizaciju, biće određeno u septembru.

  Cilj je da se osigura jača podrška za tekuće i buduće misije Inženjerskog korpusa pešadije SAD u tri baltičke zemlje u okviru Evropske inicijative obuzdavanja.

  Ta inicijativa predviđa razmeštanje nekoliko hiljada vojnika i opreme NATO-a u onim evropskim zemljama koje se graniče sa Rusijom, kao odgovor, kako tvrde u Alijansi, na „agresivno ponašanje Moskve“.

  Tagovi:
  objekti, vojska, sredstva, baltičke zemlje, NATO, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga