06:21 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 95
  Pratite nas

  Medicinski fakultet u Beogradu će, kako je najavljeno, od ponedeljka, 4. maja, početi izradu epidemiološke studije o stepenu stečenog kolektivnog imuniteta u populaciji na virus korona. Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Vladimir Popović kaže da će se studija raditi na uzorku od 7.000 domaćinstava, odnosno 17.000 ljudi.

  Popović je u izjavi za Tanjug naveo i da će se ta studija raditi naredna dva meseca, a možda, kaže, i tokom celog leta.

  „To je studija koju će voditi profesor Tatjana Pekmezović, osim profesora sa Medicinskog fakulteta, u nju su uključeni profesori i istraživači iz drugih medicinskih ustanova i nekoliko naučnih ustanova, među kojima je i Institut za primenu nuklearne energije (INEP)“, rekao je Popović.

  Epidemiološka studija, kaže, podrazumeva kompletnu analizu prokuženosti stanovništva na uzorku od 7.000 domaćinstava, a broj članova će biti oko 17.000.

  „Studija podrazumeva i analizu da li neko od nas nosi antitela, što se ne vidi kroz PCR testove koji detektuju samo trenutnu infekciju, dok ELIZA testovi detektuju da li smo preležali infekciju, a da nismo imali nikakve simptome. I sigurno se jednom delu nas to i desilo“, objašnjava Popović.

  Test na antitela će biti razvijen u Srbiji

  Ističe da INEP radi na razvoju ELIZA testova, odnosno testova na antitela, dodajući da će to biti test razvijen u Srbiji, što je, kaže, prilično veliki uspeh za našu nauku.

  Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije je izjavila da će prvi ELIZA testovi biti spremni u roku od mesec dana i dodala da je više zemalja zatražilo podršku od Srbije, ukoliko budemo imali dodatne količine tih testova.

  Popović kaže da će studija pokazati i mnogo šire posledice virusa korona, te da će pokazati i određene demografske zaključke, kao i zaključke u vezi sa javnim zdravljem, ali i ekonomskom politikom.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  antitela, imunitet, studija, koronavirus, virus korona, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga