14:59 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  54321
  Pratite nas

  Ruski vojni stručnjaci koji su krenuli za Mostar kako bi izvršili dezinfekciju ostali su na graničnom prelazu Rača jer im nije dozvoljen ulazak iz Srbije u BiH.

  Njih je predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDŽ) BiH Dragan Čović pozvao da izvrše „dekontaminaciju i dezinfekciju” Univerzitetsko kliničke bolnice Mostar, prenosi B92.

  Međutim, institucije Bosne i Hercegovine odlučile su da pripadnici ruskih oružanih snaga, odnosno strane vojne sile, ne mogu da uđu na teritoriju BiH bez njihove saglasnosti, prenosi Radio Sarajevo.

  Informaciju da ruski vojni stručnjaci nisu uspeli da uđu u BiH objavio je danas Hrvatski medijski servis, blizak stranci HDŽ BiH, nazivajući takvu odluku  „sramnom”.

  Taj portal je optužio „bošnjačke ministre“ da su „započeli igru kako bi opstruisali rusku humanitarno-medicinsku pomoć građanima Mostara“.

  Direkcija za kordinaciju policijskih tela koja je juče dostavila Graničnoj policiji plan praćenja ruskog humanitarno-medicinskog konvoja, danas je taj plan povukla, a ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić nije dostavio saglasnost GP BiH za ulazak ruskog konvoja u BiH, prenosi Radio Sarajevo navode portala HMS.

  Ambasada Rusije u Sarajevu obratila se ranije Ministarstvu spoljnih poslova BiH, tražeći dozvolu ulaska 24-članog tima i pet vojnih ABHO vozila za dekontaminaciju i dezinfekciju, radi pružanja pomoći bolnici u Mostaru, na molbu Čovića.

  Saglasnost za ulazak ruskog tima, koji je prethodnih nedelja pomagao Srbiji i Republici Srpskoj u suzbijanju korona virusa, juče nije dao ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, prenosi Radio Sarajevo.

  „Ministarstvo odbrane nije nadležno za davanje dozvole za ulazak oružanih snaga druge države na teritoriju BiH i nije nam poznato da je Predsedništvo BiH eventualno donelo odluku kojom bi se odobrio ulazak vojno-medicinskih timova Rusije na teritoriju BiH, kao ni o zadacima na kojima bi eventualno bili angažovani“, naveo je Podžić.

  Pročitajte još: 

  Ruski vojni stručnjaci se vraćaju u Bosnu

  Pandemija uživo: Prvi put procenat pozitivnih u Srbiji 3,3 odsto

  Ruski stručnjaci završili svoj posao u Republici Srpskoj

   

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  vojni stručnjaci, stručnjaci, ruski, koronavirus, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga