05:16 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  1034
  Pratite nas

  U 13 saveznih američkih država tokom epidemije virusa korona raste broj prekida trudnoće koje žene same izvode kod kuće po uputstvima lekara, a sada se sve može dogovoriti putem interneta i telefona i to po ceni od 200 do 375 dolara.

  Epidemija je, kako navodi „Njujork tajms“, učinila to da potreba za telemedicinom drastično poraste u svim oblastima pa i u slučajevima prekida trudnoće, a prema zvaničnim podacima od 22. aprila do danas u tih 13 država potvrđeno 611 pobačaja.

  „Nova usluga pod nazivom ’Tel aboršen‘ povezuje žene koje žele prekinuti trudnoću sa lekarom koji praktično može da im propiše tablete koje izazivaju pobačaj, a mogu se uzeti kod kuce“, prenosi „Njujork tajms“.

  Tokom marta i aprila „Tel aboršen“ je pomogao dvostruko većem broju žena da prekinu trudnoću nego u januaru i februaru.

  Uz sve na taj način žene mogu da izbegnu odlazak na klinke, kojima je zbog epidemije i ovako ograničen pristup.

  Ešli Dejl sa Havaja odlučila se da koristi tu onlajn uslugu zbog troškova putovanja do klinike u Honolulu udaljene od nje 200 milja.

  „Alternativa bi bila sačekati da doktor dođe na naše ostrvo za tri nedelje“, rekla je Dejlova (35) lekaru iz „Tel aboršena“ i dodala da bi do tada prekoračila dozvoljeni termin od 10 nedelja u kojima može da upotrebi tablete.

  „Nije da je bilo lako ... ali istovremeno je prilično očigledno da j pravi izbor“, rekla je ona.

  Neke žene čak putuju u jednu od 13 država u kojima se nudi „Tel aboršen“ kako bi dobile pilule, a taj trend je još izraženiji tokom pandemije, kaže doktorka Elizabet Rejmond i dodaje da su ovog meseca imali slučaj da se žena iz Teksasa vozila 10 sati po snegu do Novog Meksika i ostala u motelu samo da bi uzela tablete.

  Nakon što se ženama odobri prekid trudnoće, paket im stiže poštom na kućnu adresu i sadrži dve tablete – mifepriston, koji blokira hormon koji dovodi do trudnoće i misoprostol, koji pomaže telu da se reši ploda, navodi „Njujork tajms“ i dodaje da se često dešava da žene imaju grčeve i krvarenje.

  „Tel aboršen“ naplcćuje uslugu od 200 do 375 dolara za konsultacije i pilule, koje se isporučuju u pakovanju s čajnim vrećcama, minotm, ulošcima, ibuprofenom i lekovima za mučninu.

  FDA Uprava za hranu i lekove odobrava ovu vrstu usluga.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  koronavirus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga