20:44 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 248
  Pratite nas

  U Skupštinu Srbije stigao je Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja, koje je proglašeno 15. marta.

  Takođe, u parlament je stigao i Predlog zakona o važenju uredaba koje je vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja i koje je Skupština Srbije potvrdila.

  U Predlogu odluke o ukidanju vanrednog stanja se navodi da je aktivnostima nadležnih zdravstvenih organizacija i državnih organa na teritoriji Srbije uspostavljen aktivni epidemiološki nadzor nad oboljenjem kovid 19 u cilju sprovođenja preventivnih i protivepidemijskih mera u kontroli širenja korona virusa.

  Kao rezultat primene mera došlo je do usporenja epidemijskog toka i stvaranja uslova za postepeno sticanje kolektivnog imuniteta. U takvim kontrolisanim uslovima širenja infekcije došlo je do pada intenziteta aktivnosti virusa.

  "Imajući na umu navedene činjenice, kovid19 više se ne može smatrati oboljenjem od javno-zdravstvenog značaja koje predstavlja opasnost najvišeg stepena rizika po državu i građane, pa su predsednik Republike i predsednik Vlade zajednički ocenili da su prestali uslovi zbog kojih je proglašeno vanredno stanje i odlučili da, u skladu sa Zakona o odbrani, podnesu predlog Narodnoj skupštini da donese odluku o ukidanju vanrednog stanja", navodi se u obrazloženju.

  U predlogu zakona o važenju uredaba, navodi se da će nadležne izborne komisije 11. maja doneti rešenje o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornike skupština opština i gradova.

  "Zadužuju se nadležne izborne komisije da obezbede i čuvaju postojeću izbornu dokumentaciju do nastavka sprovođenja izbornih radnji i izbora i da utvrde nove rokove za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora u skladu sa vremenom nastavka sprovođenja izbornih radnji", stoji u Predlogu zakona.

  Ranije je najavljeno da bi Skupština sutra trebalo da donese odluku o ukidanju vanrednog stanja.

  Parlament je Odluku o uvođenju vanrednog stanja potvrdio 29. aprila.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  vanredno stanje, koronavirus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga