23:18 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 30
  Pratite nas

  Manifestacija „Maj mesec matematike“, koja se organizuje već devetu godinu zaredom, biće održana i ove godine, od 7. maja do 1. juna, ali ovog puta u virtuelnom formatu zbog vanrednog stanja — umesto u javnom prostoru, program će se odvijati na sajtu m3.rs.

  Najveća nacionalna naučnopopularna manifestacija „M3 — Maj mesec matematike“, za čiju organizaciju su zaduženi Centar za promociju nauke i Matematički institut SANU, biće održana u virtuelnom prostoru, prvi put ove godine, a njeni virtuelni sadržaji namenjeni su svim generacijama.

  Maj mesec matematike
  © Foto : Sputnjiku ustupila Ljiljana Ilić
  Prvi put ove godine, manifestacija će biti održana u virtuelnom prostoru

  Tema ovogodišnje manifestacije, „Matematika u pokretu“ podrazumeva istraživanje matematičkih postavki pomoću čula, kretanja i interakcije sa svetom oko nas.

  Kao i prethodnih godina, cilj manifestacije je da prikaže značaj matematike, njenu svestranost, povezanost sa drugim naukama i da dopre do svakog zainteresovanog pojedinca, kao i da probudi istraživački duh.

  Maj mesec matematike
  © Foto : Sputnjiku ustupila Ljiljana Ilić
  Tema manifestacije podrazumeva istraživanje matematičkih postavki pomoću čula, kretanja i interakcije sa svetom oko nas

  Ovog puta na sajtu m3.rs za posetioce su pripremljene radionice, naučnopopularna predavanja i virtuelne ture trodimenzionalnih modela eksponata.

  Ova godina je posebna i po tome što se u Srbiji prvi put slavi Međunarodni dan žena u matematici — 12. maj. Tim povodom će biti organizovan i Naučni kafe „I matematika je ženskog roda“, koji će se odvijati u dva onlajn susreta, 12. i 26. maja u 18 sati.

  Maj mesec matematike
  © Foto : Milovan Milenković
  Virtuelni sadržaji namenjeni su svim generacijama

  Dan nakon prvog Naučnog kafea, 13. maja, posetioci će moći da pogledaju film „Tajna površine“, posvećen Marjam Mirzahani, prvoj ženi dobitnici Fildsove medalje. U saradnji sa Zalafilmom, posetiocima će biti omogućen „slobodan ulaz“ na film registracijom na ovom linku.

  Tagovi:
  matematika, Mesec, maj, manifestacija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga