14:25 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 23
  Pratite nas

  Produženi boravak za decu do 12 godina u osnovnim školama počinje da radi u ponedeljak, 11. maja, a Ministarstvo prosvete poslalo je detaljan spisak mera kojih će morati da se pridržavaju svi u obrazovnim ustanovama.

  Deca će moći da dođu već od 7.30 i ostanu do 16.30 časova, a roditelj mora sebi i detetu da izmeri temperaturu pre dolaska u školu. Tamo gde ima uslova, temperatura će se meriti beskontaktno i na ulazu u školu.

  Mame i tate će morati da nose masku kada dovode decu, uz minimalno zadržavanje i poštovanje razmaka od dva metra, prenose „Novosti“.

  Pre povratka dece, čiji roditelji rade, pa nema ko da ih čuva, sve škole biće dezinfikovane, biće nabavljena zaštitna oprema, dezobarijere i higijenska sredstva. Tokom njihovog boravka, prostorije će se provetravati, a higijena će biti pojačana, uz dezinfekciju dva puta dnevno.

  U produženom boravku biće angažovani i nastavnici kojima to inače nije zaduženje. Svim prosvetarima naloženo je da prate svoje zdravstveno stanje i odmah prijave simptome nalik kovidu.

  Biće formirane manje grupe — do devetoro učenika i jedan nastavnik u jednoj učionici, uz udaljenost od bar dva metra. Preporučeno je da se grupe što manje sreću u hodnicima, trpezarijama...

  Učenici će iz škole pratiti nastavu na televiziji, a potom će raditi domaći i druga zaduženja koja dobiju od nastavnika. U slobodno vreme moći će da se bave različitim aktivnostima. Preporučeno je da deca budu što više u dvorištu škole, uz nadzor nastavnika.

  Roditeljima se sugeriše da deca doručkuju pre dolaska u školu i da ponesu užinu. Moguće je organizovati i ishranu u školi, uz poštovanje pooštrenih higijenskih mera. Preporučuje se da se serviranje obroka organizuje kad god je to moguće u učionicama u kojima deca borave, a ne u trpezariji.

  Deca ne smeju da dele hranu i pribor, a obroci treba da budu u jednokratnim pakovanjima. Navedene su i posebne mere za isporuku hrane, ako je organizovan ketering.

  Zaposleni će morati da dezinfikuju mobilne telefone na ulazu, a ostale lične stvari da drže u prostoriji u kojoj ne borave deca.

  Prosvetni sindikati predlažu izmenu zakona

  Istovremeno, prosvetni sindikati Srbije predlažu izmenu Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, kojom bi se regulisalo da u učionicama ne može biti više od 24 đaka. Predlog je upućen ministru prosvete Mladenu Šarčeviću i predsedniku Odbora za obrazovanje u Skupštini Srbije Muameru Zukorliću.

  U Sindikatu, kako se navodi, ističu da bi se time pratili i dobri primeri evropske prakse, omogućilo bolje obrazovanje, a poštovala se pravila zdravstvene struke.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  Ministarstvo prosvete, pravila, mere, boravak, deca, škole, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga