18:07 22 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 242
  Pratite nas

  Srpski lekar dr Dejan Glišović, koji radi na kliničkom ispitivanju leka „remdesivir“, koji je pokazao pozitivna dejstva u lečenju pacijenata od virusa korona, izrazio je uverenje da će taj lek uskoro biti odobren i za primenu u ranim fazama bolesti gde bi mogao da bude još efikasniji.

  Podsetivši da je lek u dosadašnjoj primeni pokazao ohrabrujuću efikasnost tako da je u petak po hitnom postupku dobio vanredno odobrenje za širu upotrebu u bolnicama, Glišović je istakao da prvi rezultati pokazuju da ovaj lek može da skrati dužinu oporavka pacijenata za oko 30 odsto.

  „Plan je da se njegova primena dopuni još nekim lekovima, na čijem se razvoju takođe radi, a koji bi u kombinaciji značajno uticali na povećanje efikasnosti terapije“, kaže Glišović.

  Ovi rezultati su postignuti kod pacijenata u najtežem stadijumu bolesti i efekat terapije bi verovatno bio veći ukoliko se lek da pre nego što pacijent dođe na respirator, naveo je Glišović, prenosi portal B92.

  „U tom slučaju dolazi u obzir i eventualno uvođenje dodatnih farmaceutskih formi leka što bi omogućilo da se započne terapija odmah po pojavi simptoma, možda čak i u kućnih uslovima, jer verujem da će lek pokazati najbolje rezultate ako se primeni već u ranim stadijumima bolesti“, naglasio je srpski doktor.

  Dodaje da je u toku prikupljanje dodatnih podtaka o efikasnosti i profilu neželjenih efekata.

  Dejan Glišović je završio Medicinski fakultet u Beogradu, a od 2006. godine živi u SAD gde radi u jednoj od najvećih kompanija za klinička ispitivanja lekova „Pharmaceutical Research Associates“.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  lekar, srpski, lek, koronavirus, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga