22:06 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 746
  Pratite nas

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će minimalna kazna za kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti biti povećana sa 30.000 na 50.000 dinara.

  Ublažene mere zaštite i prevencije od virusa korona treba i dalje striktno poštovati da se ne bi desio novi talas širenja Kovida-19, ali i drugih zaraznih bolesti, rekao je Lončar.

  Lončar je na sednici Skupštine, na čijem je dnevnom redu, između ostalog, predlog izmena i dopuna Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, rekao da su zakonske izmene predložene kako bi se prevazišli problemi u praksi kada je reč o primeni propisa, odluka i naredbi koje donose nadležni organi.

  On je kazao da je Zakonom propisano da su zdravstvene ustanove — državne i privatne, preduzetnici, zdravstveni radnici i svi građani dužni da sprovode propisane mere i da postupaju po rešenju sanitarnog inspektora.

  Lončar je dodao da su predviđene određene prekršajne sankcije za nepridržavanje odluka i naredbi nadležnih organa i da je podignut zakonski minimum kada je reč o kaznama jer, kaže, praksa prekršajnih sudova ukazuje na sklonost sudova da veoma često izriču minimalne novčane kazne, prenosi Tanjug.

  „Povećava se najniži iznos novčane kazne za kršenje propisa o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sa 30.000 na 50.000 dinara. Takođe, pošto da pandemija još traje, propisano je da zakon stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku, a ne osmog dana od objavljivanja“, precizirao je Lončar.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  Zlatibor Lončar, koronavirus, virus korona, zaštita, mere, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga