03:51 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  52120
  Pratite nas

  U Velikom barutnom magacinu na Kalemegdanu, gde se čuvaju istorijski spomenici i statue pronađene na prostoru čitave Srbije, sinoć su nepoznati počinioci sruššili i oštetili statuu staru 17 vekova.

  Oskrnavljeni spomenik Sovjetskoj armiji u Bugarskoj
  © NASA . Twitter/@FixedOpsGenius

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas taj prostor i rekao da je policija obavila uviđaj, navodeći da se nada da će počinioci biti pronađeni i kažnjeni za taj „vandalski čin“.

  „Statua u Velikom barutnom magacinu je sa kraja drugog odnosno početka trećeg veka. Stara je 17 vekova. Oko vek je čuvana, a sinoć se desilo da su neki huligani došli ovde i uništili je. To se nikada nije desilo na Beogradskoj tvrđavi“, rekao je Vesić za Tanjug.

  Dodao je i da Srbija nema mnogo sačuvane kulturne baštine i ocenio skandaloznim da i ono malo što se čuva neko uništava.

  „Nadam se da će odgovarati, a ako su maloletni, da će odgovarati njihovi roditelji koji očigledno nisu vaspitavali svoju decu“, naveo je Vesić.

  Direktorka JP Beogradska tvrava Marija Reljić kaže da se takav incident u tvrđavi nije dogodio u poslednjih 20 godina.

  „Prijavili smo ovaj slučaj nadležnim organima, koji će sve dalje da procesuira u vezi sa ovim i nadam se da će počinioci biti pronađeni“, rekla je Reljićeva.

  Da bi sprečili ovakve negativne dogadđaje, kaže ona, javno preduzeće će ove godine obezbediti video-nadzor u celom kompleksu.

  Tagovi:
  vandali, Kalemegdan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga