20:11 06 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 1666
  Pratite nas

  Evropska komisija pozvala je zemlje EU i Šengenske (bezvizne) zone da na još 30 dana produže privremeno ograničenje putovanja u zemlje članice.

  Ograničenje se odnosi na sva putovanja građana trećih zemalja koja nisu od suštinskog značaja, a primenjuje se na spoljnim granicama EU obuhvatajući i zemlje Šengena koje su van EU (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska), prenosi Tanjug.

  Iz Komisije poručuju da je bez obzira na prvobitne korake država članica EU ka popuštanju mera protiv kovid 19, “situacija i dalje krhka kako u Evropi tako i širom sveta”.

  Komesarka za unutrašnje poslove llva Johanson ponavlja da je neophodan koordinisan i postepeni pristup za funkcionisanje šengenskog bezviznog prostora.

  “Ograničenja koja se odnose na slobodnu kretanja i kontrolu na unutrašnjim granicama moraće da se postepeno ukinu pre nego što uklonimo ograničenja na spoljnim granicama i obezbedimo pristup građanima koji ne dolaze iz EU”, poručila je komesarka Johanson.

  Komesar za promociju evropskog načina života Margaritis Šinas dodaje da je smanjena fizička interakcija između ljudi i dalje način kojim se pokušava zaustaviti širenje korona virusa.

  “Uprkos napretku u mnogim evropskim zemljama, situacija u svetu je veoma nestabilna. Neophodno je da bilo koja preduzeta akcija bude postepena i da se različite mere ukidaju u različitim fazama”, rekao je Šinas.

  Iz Brisela pozivaju na kontinuirani koordinirani pristup produžetku ograničenju ulazaka u EU i ocenjuju da delovanje na spoljnim granicama može biti delotvorno samo ako ga sprovode sve države EU i šengenske države na svim granicama.

  Evropska komisija je u okviru mera za zaustavljanje širenja kovid 19 16. marta prvi put pozvala članice EU i šengen zone da uvedu privremeno ograničenje ulazaka za sva putovanja koja nisu od suštinskog značaja.

  Ova mera produžena je 8. aprila na dodatnih 30 dana.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  granice, EU
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga