09:02 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  2815
  Pratite nas

  Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je ambasadoru Severne Makedonije u Srbiji protestnu notu povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske. Kako se navodi u noti, to je „neprijateljska provokacija i uvreda za ceo srpski narod“.

  Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je da se sporna poštanska marka odmah povuče iz opticaja i da njeno štampanje i objavljivanje osudi Vlada Republike Severne Makedonije, saopšteno je iz MSP.

  U protestnoj noti Ministarstva spoljnih poslova, uručenoj ambasadoru Republike Severne Makedonije se navodi:

  „Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava najoštriji protest povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, koja obuhvata i delove Republike Srbije sve do Beograda, delove Crne Gore i celu Bosnu i Hercegovinu, a čije pominjanje evocira uspomene građana Republike Srbije i srpski narod u celini na najmračniji period u novijoj istoriji“, piše u protestnoj noti.

  Ukazuje se da ovakvi pokušaji istorijskog revizionizma grubo narušavaju bilateralne odnose Republike Srbije i Republike Severne Makedonije kao i saradnju i stabilnost čitavog regiona.

  „Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, objavljivanje ove marke, i to na Dan pobede nad fašizmom, shvata kao neprijateljsku provokaciju usmerenu protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, kao i uvredu za ceo srpski narod, koji je u koncentracionim logorima te iste NDH, stradao u stotinama hiljada tokom Drugog svetskog rata“, ističe se u protestnoj noti.

  MSP zahteva i da se sporna poštanska marka odmah povuče iz cirkulacije kao i da se njeno „štampanje i objavljivanje najoštrije osudi od strane Vlade Republike Severne Makedonije, u suprotnom, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preduzeće dalje korake u cilju zaštite interesa Republike Srbije“, ukazuje se u tekstu protestne note.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  protestna nota, marka, Nezavisna država Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga